Сканиране на мозъка предвижда 75 на сто от поведението ни

С помощта на сканиране на мозъка поведението ни може да се предвиди много по-ефективно, отколкото ние самите бихме могли, съобщи Ройтерс.
Техниката може да получи широко приложение в рекламния бизнес, както и в образованието. Учени успели да интерпретират сканирани образи на мозъка в реално време, докато участниците в изследването наблюдавали реклами на слънцезащитен крем, за да се опитат да разберат дали те действително ще използват продукта през следващата седмица. Изводите от резултатите, получени от сканирането, били по-точни, отколкото оценките на участниците на собственото им поведение, установили Емили Фалк и колегите й от Калифорнийския университет. „Много хора „решават“, че ще направят нещо, но по-късно се отказват“, обясни Матю Либерман, професор по психология, който е водил изследването. „Опитахме се да установим дали мозъкът съдържа допълнителна скрита информация“, добави Фалк в интервю пред Ройтерс.
С помощта на образите, получени с функционален магнитен резонанс, учените успели да предвидят действителното поведение независимо от намеренията. Тяхното проучване показало, че около половината от участниците предвидили правилно своите бъдещи действия. След като анализирали данните от функционалния магнитен резонанс, и по-специално активността в определена част от междинния префронтален кортекс, учените открили ценна информация. „С помощта на тази част от мозъка успяхме да предвидим поведението на близо три четвърти от хората, участвали в изследването“, пояснява Либерман. Този регион от префронталния кортекс е много по-голям, отколкото при други примати. Той е свързан със самосъзнанието и, изглежда, играе важна роля за личните предпочитания и ценности. Сега учените изследват други региони от мозъка, които биха могли да помогнат за подобряването на тази техника. Откритието може да бъде използвано от рекламния бизнес за създаване на по-мотивиращи послания, но може да бъде важно и за здравните експерти, които се опитват да убедят хората да направят по-здравословен избор. Учените в момента провеждат експеримент, с който ще се опитат да предвидят дали хората ще откажат цигарите, след като наблюдават мотивиращи послания.

Станете почитател на Класа