Пресъздадоха звука на божествената частица Хигс бозон

Учени от Европейски съвет за ядрени изследвания (ЦЕРН) успяха да пресъздадат мелодията, произвеждана от елементарните частици, подобни на „божествената частица“ хигс бозон, която те се надяват да открият с помощта на Големия адронен колайдер, съобщи „Дейли телеграф“.
В проекта са участвали освен физици и музиканти. Те успели да превърнат в звуци данните, които се очаква да се получат от сблъсъка на елементарните частици. Информацията била предоставена от детектора „Атлас“ на Големия адронен колайдер. Тя е получена с помощта на калориметър, който измерва енергията на сблъсъците. Силата и височината на звука се определя от количеството измерена енергия. Учените смятат, че резултатът от тяхната работа ще улесни идентифицирането на неуловимата засега частица.
Откриването на Хигс бозон е основната цел на експеримента с Големия адронен колайдер. Учените вярват, че тя ще предостави нова информация за същността на материята. Те се надяват, че могат да открият „божествената частица“ с помощта на сблъсъци на протонни лъчи в дългия 27 км тунел, разположен под границата между Швейцария и Франция.

Станете почитател на Класа