Стволовите клетки не са панацея

Екип от тайландски и канадски учени установи, че терапията със стволови клетки може да навреди на здравето на пациента, което убива надеждата, че стволовите клетки са пътят към лечението на нелечими досега болести, съобщава Би Би Си. Приложението на стволовите клетки включва създаване и регенерация на тъкани и органи, терапия на нелечими болести като диабет, Паркинсон, сърдечносъдови изменения, онкологични и хематологични заболявания. Те са един вид биологична регенеративна система, защото притежават потенциала да се превръщат във всеки вид телесни клетки и се размножават безкрайно.
Скептицизмът на учените е породен от опит да бъдат инжектирани стволови клетки в бъбрек, но манипулацията увредила тъканта на пациента, в резултат на което е починал. Причината е запушване на кръвоносните съдове.
Специалистите отчитат, че има огромна разлика между лабораторните изследвания и лечението на практика, затова засега надеждите не са големи. При опити с лабораторни животни учените установиха, че по-безопасно е стволовите клетки да се инжектират директно в органите.
Проф. Андрас Наджи от Университета в Торонто заяви, че учените от цял свят трябва да направят още много проучвания, докато терапията със стволови клетки бъде внедрена като метод за лечение на сериозни заболявания.

Станете почитател на Класа