Откриха щам на бактерия, който ще почиства петролни разливи

Учени от Държавния университет в Орегон, САЩ, са открили нов щам на бактерия, произвеждащ нетоксични и сравнително евтини рамнолипиди, които помагат за разграждането на полицикличните ароматни хидрокарбони (ПАХ). Това са замърсители на околната среда, които са най-опасният аспект от петролните разливи, отбелязва уебсайтът на университета.
Заради уникалните си свойства новият бактериален щам може да се окаже изключително ценен за дългосрочното почистване на огромния петролен разлив в Мексиканския залив, смятат учените. „ПАХ са широкоразпространена група токсични, карциногенни и мутагенни съединения и затова създават толкова притеснения около петролните разливи“, пояснява асистент-професор Сихоу Ин от Орегонския университет. Новооткритият бактериален щам, изглежда, успява да разгради опасните съединения по-ефективно от всяко друго средство.
Това е щамът NY3 на често срещаната бактерия псевдомонас аеругиноза, известна от десетилетия. Тя е била изолирана от район в китайската провинция Шанси, където почвите са били замърсени от петрол. Бактерията може да причини сериозни инфекции, но обикновено само при хора със здравословни проблеми или слаба имунна система. Някои щамове обаче притежават и полезни свойства, включително способността да произвеждат група от биологични повърхностно активни вещества, известни като рамнолипиди. Те имат различни приложения, но се използват и за разграждане на токсични материали като тежки метали, карциногенни пестициди и хидрокарбони. Въпреки че рамнолипидите са известни отдавна, новооткритият щам NY3 се отличава с няколко важни свойства. Според учените той има изключителната способност да произвежда рамнолипиди, които разграждат най-малко пет различни вида ПАХ. Освен това рамнолипидите, произведени от NY3, са стабилни в разнообразна среда, лесно се култивират и могат да станат широко достъпни много скоро.

Станете почитател на Класа