"Умно" бельо мери кръвното

Американски учени от Университета в Калифорния разработиха „умно“ бельо, което може да измерва кръвното налягане и други жизненоважни показатели, съобщи „Ню Йорк дейли нюз“.
Бельото е снабдено със специални биосензори, които са в непрекъснат контакт с кожата. Изобретението ще се тества и използва първоначално само в армията. То ще помага да се следи състоянието на войниците на бойното поле. Проектът включва наблюдение на ранените и тези, които се лекуват в полеви болници. Целта е да се разработят минимално инвазивни сензори, които да установят вида и мястото на нараняването. Освен диагностициране, "умните дрехи" в бъдеще ще могат да инжектират определен вид лекарство на войника, например, за да се намали болката, когато е ранен.
Проектът е разработен от Джоузеф Уанг, професор по наноинженерство в Университета в Калифорния. Той е финансиран от Министерството на отбраната на САЩ и е на стойност 1,6 млн. долара.
Според Уанг неговото изобретение един ден може да се използва и за наблюдение на състоянието на възрастни хора, които си стоят у дома. Устройството ще може да следи широк обхват от биомедицински показатели като сърдечни маркери, предупреждавайки за опасност от сърдечен удар.

Станете почитател на Класа