Пръстените на Сатурн раждат луни

Ново изследване на френски екип от учени показва, че пръстените на Сатурн са породили множество малки луни, съобщава NSMBS. Въпреки че астрономите и до днес нямат единна позиция относно възникването и състава на пръстените на Сатурн, екипът установи благодарение на компютърен модел, че няколко луни свързват пръстените на планетата, гравитирайки в една орбита с тях. Новите луни са възникнали от сблъсъци на частици в пръстените, съставени основно от воден лед и скалисти частици, покрити с лед.
Учените смятат, че възрастта на пръстените не съвпада с възрастта на луните. Астрономът Себастиен Чарноз твърди, че това са нововъзникнали обекти в Слънчевата система. Тези процеси са започнали преди около 5 млрд. години. Любопитното при тези звезди е тяхната ниска плътна обвивка, чийто размер е по-малко от две трети от цялата й телесна маса. Това предполага наличието на мистериозни кухини във вътрешността им.
Някои учени предполагат, че Сатурн е имал пръстени още при образуването си, но тъй като те, представляващи тънка лента, са нестабилни, трябва да бъдат регенерирани от някакви процеси, като например разпадането на по-големите спътници. Възникването на нови луни като спътници около пръстените е естествен процес, дължащ се на състава на пръстените и движението им около планетата. По данни на учените само в един от пръстените на Сатурн могат да се преброят 10 милиона такива малки луни. Според друга теория някои пръстени са се образували от разрушаването на голямо космическо тяло, или са се сформирали от остатъците от огромно количество частици, от които е образувана самата планета Сатурн и нейните луни.

Станете почитател на Класа