Мъжете преценяват жените за части от секундата

Едва част от секундата е необходима на мъжа, за да прецени дали е привлечен от една жена или не, съобщи „Дейли телеграф“.
Мъжете обаче не трябва да бъдат смятани за повърхностни, тъй като те са генетично програмирани да постъпват така, смятат учените. Представителите на силния пол преценяват потенциалните си партньорки почти веднага, водени от своето генетично предпочитание, наследено от древността, към по-добре изглеждащи жени. Според изследването една жена с привлекателна външност се възприема от мъжете като по-фертилна и способна да продължи рода, което отговаря на инстинкта за оцеляване на мъжа.
На жените обаче им е необходимо повече време, за да определят своите чувства, тъй като те трябва да преценят дали един мъж ще бъде отдаден партньор, който ще им осигури необходимото – част от тяхната програма за оцеляване.
Учените от Университета в Амстердам и Университета в Кент изследвали 20 жени и 20 мъже, като ги накарали да извършват определени задачи, докато наблюдавали мозъчната им активност. Докато участниците извършвали дадените им задачи, учените им показвали снимки на хора от противоположния пол. Те установили, че мъжете лесно се разсейвали, когато забележат привлекателно лице, докато жените се придържали към задачата си, както и че им отнема няколко милисекунди, за да преценят една жена. „Това е така, защото мъжете са еволюирали да могат да разпознават признаците на фертилността, а един от тях е красотата, а не защото мъжете са повърхностни“, обясняват учените. Според тях жените не се разсейвали при вида на привлекателен мъж, тъй като имат нужда от повече доказателства, че той е добър партньор.

Станете почитател на Класа