Британски телескоп ще търси интелигентни форми на живот в Космоса

Британски астрономи изграждат телескоп, с който ще търсят произхода на Вселената и дори интелигентни извънземни форми на живот, съобщи „Дейли телеграф“.
Университетите в Портсмут, Оксфорд и Саутхемптън обединяват сили с експерти от цялата страна, за да създадат „Лофар“ (European Low Frequency Array) - най-големия радиотелескоп, изграждан през последните няколко десетилетия във Великобритания.
Първият етап включва издигането на 96 радиоантени в обсерваторията „Чилболтън“ край Андовер, Хемпшир. 5000 отделни антени ще бъдат позиционирани в цяла Европа, част от които вече са разположени в Холандия и Германия, а други се очаква да бъдат поставени във Франция, Швеция и Полша. Телескопът ще предостави огромно количество данни, които ще послужат за най-различни дейности - от наблюдение на слънчевата активност или метеорологичните условия в Космоса до издирването на извънземен интелект. „Лофар ще събира и данни, които учените се надяват да им помогнат да открият първите звезди във Вселената, както и да наблюдават някои от най-отдалечените галактики. Така те ще могат да разгадаят мистерията около еволюцията на Вселената.

Станете почитател на Класа