Хората се изправили на два крака, защото им било твърде горещо

Първите хора, които са проходили на два крака, може да са го направили, тъй като мястото, на което са живеели, е било твърде горещо, сочат данни от ново изследване, цитирани от „Дейли мейл“.
Учени са открили, че басейнът Туркана в Кения, който отдавна е смятан за люлката на човешката еволюция, е бил още по-горещ преди милиони години. Те изследвали изотопите, образували се в почвата, за да разберат колко горещо е било преди около 4 млн. години. Учените открили, че температурата на карбонатите в почвата е между 30 и 35 градуса по Целзий, което означава, че дневните температури са били още по-високи.
Откритието подкрепя така наречената термална хипотеза за човешката еволюция. Според нея нашите ранни предшественици са придобили еволюционно предимство, като са започнали да ходят изправени, тъй като по-далече от земната повърхност е сравнително по-хладно, когато слънцето грее най-силно. Освен това тялото е по-малко изложено на слънчевите лъчи, ако е на два крака, отколкото, ако е на четири. Намаляването на окосмяването също се е оказало предимство за живота в по-горещ климат.

Станете почитател на Класа