Нанотатуировка ще следи кръвната захар при диабетици

Инженери химици разработват въглеродни нанотръби, които могат да се инжектират под кожата и да следят нивата на кръвната захар, съобщи електронният сайт на Масачузетския технологичен институт.
Технологията фундаментално се различава от вече съществуващите сензори, твърдят учените. Тя се базира на въглеродни нанотръби, обвити в полимер, който е чувствителен към концентрациите на глюкозата. Когато глюкозата попадне върху сензора, нанотръбите започват да флуоресцират, което може да бъде засечено, след като бъдат облъчени с близка до инфрачервената светлина. Измерването на флуоресценцията може да разкрие каква е концентрацията на глюкозата.
Изследователите смятат да създадат вид „мастило“ от тези нанотръби във физиологичен разтвор, който ще може да се инжектира под кожата подобно на татуировка. Тя ще действа определено време, вероятно шест месеца, след което ще трябва да се подновява. За да може да следи кръвната си захар, пациентът ще трябва да носи със себе си монитор, подобен на ръчен часовник, който да облъчва татуировката с близка до инфрачервената светлина и да засича резултатите. Едно от предимствата на този вид сензор е, че за разлика от някои флуоресциращи молекули въглеродните нанотръби не се разрушават при излагане на светлина. Поради това подобен вид сензор ще може да работи продължително. Тестът, който сравнява резултатите от сензора с резултатите от лабораторен глюкомер, трябва да бъде изключително точен, тъй като грешките в измерването на кръвната захар могат да бъдат фатални.
„Диабетът е огромен проблем със световни мащаби, но въпреки десетилетията на инженерен напредък технологиите, с които разполагаме за измерване на глюкозата в човешкото тяло, все още са доста примитивни“, смятат проф. Майкъл Страно и Пол Барън, които работят над новия вид глюкомери.

Станете почитател на Класа