Извършват ендоскопия с капсула, управлявана с магнит

Siemens и Olympus са разработили модерна, магнитно управлявана ендоскопска система за вътрешностомашно наблюдение във вид на хапче.
Тази иновативна технология ще позволи извършването на стомашни прегледи да става лесно и удобно, като пациентът трябва просто да погълне ендоскопа във вид на капсула. След това той трябва само да легне в системата за магнитно управление, а лекарят с помощта на джойстик ще може лесно да направлява капсулата, като я насочва към различни зони. Капсулата осигурява образи с висока резолюция и в реално време, които могат да се наблюдават на монитор в кабинета, в който се извършва прегледът. Разчита се на това, че насочващият магнит създава полета, които се променят с времето. Това осигурява възможност да се направлява капсулата в реално време според целите на изследването. Интензитетът на създадените магнитни полета е между този на апаратите за магнитно-резонансна томография и магнитното поле на Земята.
Традиционно ендоскопите във вид на капсула се движат само от перисталтичното движение на стомашно-чревния тракт. По тази причина понякога е трудно капсулата да бъде насочвана до определено място, което ограничава обхвата на изследванията.

Станете почитател на Класа