Животът на Земята започнал след сблъсък с астероид

Астрономи за първи път потвърдиха, че на повърхността на астероид е била открита вода, съобщи „Дейли телеграф“.
Анализите на астероида 24 Темис предоставят и доказателства за наличието на широкоразпространени органични молекули. Според учените това е доказателство на теорията, че водата и жизненоважните съединения са донесени на Земята от астероид, помогнал за зараждането на живота на планетата. С помощта на разположения на Хавайските острови телескоп на НАСА астрономите изследвали инфрачервената светлина, отразена от астероида с диаметър 200 км – един от най-големите в астероидния пояс между Марс и Юпитер. Засеченият спектър показал наличието на замръзнала вода и учените стигнали до извода, че 24 Темис е покрит с тънък слой лед.
В миналото астероидите се смятаха за сухи и лишени от живот космически тела, но астрономите вече вярват, че те са изиграли важна роля в еволюцията на живота. „Органичната материя, която открихме на астероида, представлява сложни дълговерижни молекули. Ако такива молекули са попаднали на безжизнената Земя с помощта на астероиди, те са дали мощен тласък на развитието на живота“, смята д-р Джош Емери от Университета в Тенеси. Според него фактът, че на повърхността на 24 Темис има вода, е учудващ, тъй като повърхността на астероида е твърде топла, за да може тя да се задържи дълго време. „Това означава, че във вътрешността на астероида също има лед, а това вероятно се отнася и за други астероиди“, твърди д-р Емери.
Все още обаче учените нямат отговор на въпроса как на 24 Темис се е появила вода, тъй като тя се изпарява заради близостта на астероида до Слънцето. Откритията обаче показват, че наличието на лед на повърхността на астероида варира от хиляди до милиони години в зависимост от географската ширина. Вероятно ледът се подновява от постоянно изпускане на водна пара от вътрешността на астероида или от спорадични изхвърляния на водна пара при сблъсък на астероида с космически отломки.
24 Темис е част от астероидно „семейство“, което се е образувало при мощен сблъсък, причинил раздробяването на по-голямо космическо тяло. Това вероятно означава, че на оригиналното космическо тяло също е имало вода.

Станете почитател на Класа