Топенето на арктическия лед предизвиква затопляне

Топящите се ледове са една от основните причини за затоплянето в Арктика, показва изследване на Университета в Мелбърн, цитирано от „Сайънс дейли“.
Според проучването бързото топене на ледовете значително е повишило темпа на затопляне в региона през последните две десетилетия. Д-р Джеймс Скрийн, провел изследването, твърди, че повишаването на температурите в Северната полярна област се дължи на взаимното влияние на двата процеса – топенето на ледовете и атмосферното затопляне.
“Ледът в Северния ледовит океан отразява голяма част от слънчевата светлина обратно в Космоса. Топенето на ледовете води до абсорбирането на повече топлина от океана. По-топлата вода на свой ред нагрява атмосферата над себе си. Взаимната връзка между тези процеси води до допълнителното ускоряване на затоплянето“, обяснява д-р Скрийн. Той използвал последните данни на Европейския център за средносрочна прогноза за времето и открил отличителен модел на затоплянето, тясно свързан с топенето на морския лед. Изследователят забелязал, че затоплянето било концентрирано в ниската атмосфера и така установил връзката с изчезването на ледовете. Това откритие поставя под въпрос досегашната теория, че по-топлият въздух, пренесен от Екватора към полюсите, както и промените в облачните системи са основната причина за ускореното затопляне на Северната полярна област, която през последните 20 години се затопля по-бързо от всеки друг регион на планетата.

Станете почитател на Класа