В атмосферата ускорено се отделя райски газ

Екип от учени от Университета в Копенхаген успяха да докажат, че изтъняването на почвата в зоните с вечен лед води до ускорено отделяне на диазотен оксид N2O, известен като райски или весел газ, съобщава РИА “Новости”. Диазотният оксид е химично съединение с приятна сладникава миризма и вкус. Нарича се "райски газ" заради чувството за еуфория, което причинява при вдишване. Поради тази причина има приложение и като наркотик. Друго негово приложение е като оксидатор в ракетните двигатели.
Експериментът е проведен в лабораторни условия, като е използвана почва, събрана от вечнозаледени участъци в Гренландия и пет други места в Арктика. Според учените при топенето на ледовете и изсъхването на почвата се наблюдава рязко увеличаване на производството на диазотен оксид – с 20%. При това това става с голяма бързина. В процеса на изследване датските учени отриха и още един газ, подобен на метана, който се отделя в зоните на вечните ледове и има парников ефект.
Високото съдържание на азотни оксиди в атмосферата предизвиква сериозни екологични проблеми, сред които са киселинните дъждове и смогът.

Станете почитател на Класа