Единствен ген блокира радиотерапията срещу рак

Британски учени идентифицираха ген, който намалява способността на радиотерапията да унищожава раковите клетки, съобщи Би Би Си.
Изследователите открили, че ако блокират гена POLQ, който играе роля при възстановяването на повредена ДНК, ефективността на радиотерапията се повишава. Те се надяват, че откритието, което било направено след проучване на 200 гена, може да доведе до създаване на нови лекарства за засилване на ефекта на радиотерапията. Хиляди пациенти ще се възползват от някои от видовете радиотерапия като част от своето лечение, което се очаква да помогне в около 40% от случаите, в които ракът е елиминиран.
Изследователите от Оксфордския университет посочват, че начините, по които туморите реагират на радиотерапия, се различават, но голяма част от причините за тези различия все още са неизвестни. За да открият потенциални начини за увеличаване на ефективността на радиотерапията, учените разгледали конкретно гени, участващи във възстановяването на повредена ДНК. След като идентифицирали гена POLQ, учените открили, че ако той бъде блокиран в няколко различни вида ракови клетки в лабораторни условия, включително при рак на ларинкса и панкреаса, клетките стават по-податливи на радиотерапията. Предишни изследвания са показали, че генът POLQ не е особено активен в здравата тъкан. При същия експеримент със здрави клетки учените установили, че блокирането на въпросния ген няма никакъв ефект върху чувствителността на здравата тъкан към радиотерапия. Според изследователите фактът, че POLQ е по-често срещан в раковите клетки в сравнение с нормалните клетки, прави този ген добра мишена при засилването на ефекта на радиотерапията.
“Изследвахме голямо количество генетична информация и идентифицирахме ген, който може да бъде атакуван с помощта на лекарства, за да се засили ефектът на радиотерапията. Блокирането на този ген доведе до ликвидирането на голям брой туморни клетки с помощта на радиотерапия“, посочва д-р Джеф Хигинс, учен от британската благотворителна организация Cancer Research UK, водил изследването. Според учените следващата стъпка е това откритие да бъде трансформирано в лечение, с което ще се помогне на пациентите.

Станете почитател на Класа