Ген на доматите може да помогне при мозъчни тумори

Ген на домата може да бъде използван в бъдеще в генната терапия, смятат учените от Университета в Лунд, Швеция, цитирани от „Сайънс дейли”.
Проф. Юре Пискур от Университета в Лунд заедно със свои колеги от Стокхолм, Копенхаген и Лунд наскоро публикува резултати от изследване върху гена на домата, който може да се окаже полезен при лечението на мозъчни тумори.
Идеята на генната терапия е да се въведе чужд ген в раковите клетки на пациента. В комбинация със специфични лекарства чуждият ген може да причини смъртта на раковите клетки. Туморът не изчезва напълно, но учените се надяват, че така болестта може да бъде спряна за няколко години. По думите на проф. Пискур става въпрос за „гени самоубийци”, които причиняват смъртта на клетките. В самите домати задачата на гена е да произведе малки „градивни блокове” за генетичната структура на растението, но в комбинация с лекарството AZT въпросният ген успява да ликвидира раковите клетки. AZT е лекарство, разработено първоначално в борбата срещу ХИВ.
Проф. Пискур се занимава с молекулярна еволюция и неговите интереси са насочени към развитието на ензимите в продължение на милиони години. Ензимите са протеини, които задействат или ускоряват различни химични реакции в организма. Въпросният ген на домата кодира ензим, известен като тимидин киназа.

Станете почитател на Класа