Големият адронен колайдер спира догодина

Гигантският адронен колайдер на Европейската организация за ядрени изследвания Церн ще спре да работи през пролетта на 2011-а за една година. Това съобщи директорът на организацията Стив Майърс пред Би Би Си. Целта на спирането за една година на ускорителя за частици е да бъдат фиксирани някои технически грешки, които са допуснати при конструирането му. Адронният колайдер бе създаден за около 20 г. с участието на физици от повече от 40 страни. Съоръжението глътна над 6 млрд. евро. Големите очаквания бяха, че той ще даде на учените нови данни за природата на материята и фундаментални физични закони.
Според Майърс, отстраняването на дефектите може да попречи на апарата да достигне пълния си капацитет за две години. Учените трябва да разработят система за подобряване на сигурността на тунела, където протичат високоенергийните сблъсъци на протони.
Апаратът ще спре за втори път – за първи път бе спрян малко след като стартира през септември 2008 г., а ремонтът продължи 14 месеца. Разследването показа, че причина за аварията са били дефектни контакти, съединяващи свръхпроводимите кабели.
Доктор Майърс смята, че проблемът тогава е можел да бъде отстранен, ако организацията разполагаше с повече средства, контрол и повече експерти, заети с проекта. Той подчерта, че проблемите възникват, защото подобни гигантски проекти винаги са “на ръба на знанието”.

Станете почитател на Класа