Искате да родите момче? Закусвайте всеки ден

Жените, които закусват всеки ден и ядат по-мазни храни, имат по-голям шанс да родят момче, твърдят американски учени, цитирани от „Дейли телеграф“.
Според ново изследване, жените, които си хапват обилно на закуска и ядат по-мазни храни в периода на зачеване, е по-вероятно да родят момче. Нискокалорийната диета, съчетана с периоди на дълги периоди на лишаване от храна, повишава вероятността бебето да е момиче. Такива са били заключенията от изследвания при хора и при лабораторни животни. Според учените това най-вероятно се дължи на селективната загуба на мъжките ембриони, които са по-уязвими. Изследователите анализирали гените в плацентата на бременни лабораторни животни, чиято диета се състояла от храни с високо съдържание на мазнини и въглехидрати или такива с нискокалорична диета, и открили че различните диети водели до отличителен ефект в сравнение с трета група животни, които поддържали нормална диета. Освен преобладаването на единия или другия пол, женските ембриони се оказали по-чувствителни към диетата на майката и имало по-голяма вероятност техните гени да се окажат засегнати или променени. След изтичането на половината от термина на лабораторните животни били установени разлики в близо 2000 гена. Изследователите правят заключението, че генното изражение в плацентата се адаптира и оформя в зависимост от храненето на майката, като то оказва най-голям ефект върху плацентата на женските ембриони.
Освен това при момчетата и момичетата се наблюдава различен риск от заболявания в по-късен етап от живота, което отново е свързано с диетата или състоянието на майката по време на бременността. Например синовете на майки с наднормено тегло е по-вероятно да са с наднормено тегло, отколкото дъщерите, дори и да не се наблюдават различия в теглото при раждане.

Станете почитател на Класа