Пентагонът ще отглежда безсмъртни "синтетични" организми

Пентагонът може скоро да реализира най-радикалния си проект. „Дарпа“ се надява да пренапише законите на еволюцията в името на военния напредък, като създаде „синтетични“ организми, които могат да живеят вечно – или могат да бъдат убити с натискане на молекулярен прекъсвач, съобщи Wired.
Като част от бюджета за следващата година „Дарпа“ ще инвестира 6 милиона долара в проект, наречен „БиоДизайн“, чиято цел е елиминирането на „случайността на природния еволюционен прогрес“. Планът ще включва най-новите биотехнологични постижения, за да се създадат живи, дишащи същества, генетично проектирани да „продуцират желания биологичен ефект“. Организмите ще бъдат подсилени с молекули, които ще ги направят устойчиви срещу смъртта, така че тези лабораторни същества да могат да бъдат програмирани да живеят неопределено време.
Разбира се, „Дарпа“ трябва да предотврати възможността суперсъществата да преминат на страната на врага, затова тя ще кодира лоялността в ДНК-то на организмите чрез генетично програмирани ключалки от защитени клетки. Плюс това синтетичните същества ще бъдат проследими, като се използва специално създадена ДНК, „подобна на серийните номера на пистолетите“. Ако нещо се обърка, от „Дарпа” са предвидили генетично кодиран прекъсвач, който да убие съществото.
Ако осъществи плановете, “Дарпа” ще се изправи пред някои от вълнуващите, фундаментални природни закони – да не споменаваме биоетиката. На първо място, ще им се наложи да премислят идеята за еволюцията като случайна серия от събития, заяви професорът по биология Дейвид Фитч.

Станете почитател на Класа