6-месечните бебета разбират, че ги лъжем

Изследване на учените от университета в Йорк, Великобритания, показва, че бебетата на шестмесечна възраст разбират, когато се опитваме да ги излъжем, съобщи „Сайънс дейли“.
За да проверят реакцията на шестмесечни бебета, учените организирали игра, при която в единия случай експериментаторът нямал физическата възможност да им даде определена играчка, а в другия случай просто не искал да го направи. Бебетата разбирали и приемали спокойно факта, че не получавали играчката, когато експериментаторът не можел да им я предостави поради причини извън неговия контрол, но ставали раздразнителни, когато било ясно, че той просто не иска да им я даде.
“Бебетата разбират, когато ги дразним или манипулираме и ни го показват“, твърди авторът на изследването Хайди Марш. „Тези резултати са първата демонстрация на социално поведение на деца, която показва, че на шестмесечна възраст те разбират целите на нашите действия“, смята още тя. Предишни проучвания показваха, че тази способност не се развива, преди детето да навърши девет месеца.

Станете почитател на Класа