Нови съмнения за глобалното затопляне

Учените отново потвърдиха съмненията си относно глобалното затопляне, съобщи „Таймс“. Данните от температурата на въздуха не трябва да се считат за признаци на глобални изменения, смята американският изследовател Джон Кристи, професор по атмосферни науки към Университета в Алабама, който в миналото е бил сътрудник на Междуправителствената комисия на ООН за климатичните промени.
От ООН обаче отново уверяват, че няма никакви съмнения, че светът се затопля. Парниковите газове увеличиха температурата на въздуха с 0,7%, а през 2100 г. тя ще се повиши с 5-6 градуса, което ще повлияе катастрофално на природата.
В течение на последните 150 години метеорологичните станции събираха данни за времето от целия свят. Но някои учени считат, че не трябва да им се доверяваме, защото те са били под влиянието на урбанизацията, изкуственото изменение на ландшафта или са премествани от едно място на друго.
Професор Кристи изследва въздействията, които могат да изкривят показанията на станциите в Източна Африка и в американските щати Калифорния и Алабама. При всички тях са се случвали едни и същи промени – изменения в използването на земята около станциите.
На подобна критика подлага твърденията на ООН и канадският професор по икономика от Университета в Гьолф Рос Маккитрик. На основа на опита си той става твърд противник на традиционната теория на глобалното затопляне и публикува много трудове, критикувайки методологията на комисията на ООН. „Заключихме с огромна статистическа сигурност, че данните на комисията са неточни заради ефектите от индустриализацията на повърхността и проблем с качеството на данните. Това води до големи отклонения“, заявява той.
Същите предупреждения идват и от изследване на американските метеорологични станции със съавтор метеоролога Антъни Уотс – скептик относно климатичните промени. Работата му е илюстрирана със снимки на метеорологични станции, разположени на места, където различни уреди за отопление опорочават резултатите. Някои са близо до климатици или са върху заводи за преработка на отпадъци или пещи. Уотс намира и примери извън САЩ – например станцията на летището в Рим, която улавя струите от горещ въздух, произвеждани от реактивните двигатели на излитащите самолети.
Професорът по статистика и иконометрия от университета „Лоуборо“ Тери Милс също твърди, след като е прегледал данните на комисията, че такива затопляния на климата е имало поне 2 пъти пред последните 1000 години. Той мисли, че е възможно затоплянето, което се отбелязва в последните 30 години, да е предизвикано от случайни колебания на температурите.
От комисията на ООН отговарят на опонентите си, че проблемите с фиксирането на данните са отбелязани в доклада на организацията. Основният автор на доклада Кевин Тренберт се аргументира: “Не само температурата ни показва, че светът се затопля. Има и физически изменения – например нивото на моретата се е вдигнало близо 12 см от 1972 година, арктическите ледници са намалели с 40%, спаднала е и снежната покривка в Северното полукълбо“.

Станете почитател на Класа