Шоколадът може да предотврати сърдечен удар

Проучване сред почти 50 000 души открива, че вероятността хората, които ядат шоколад, да получат сърдечен удар е с 22% по-малка, отколкото при тези, които не го консумират, пише „Дейли телеграф“. А шансът за фатален изход при хората, преживели удар, но обичащи шоколад, е с 46% по-малка.
Вероятната причина е, че шоколадът е богат на флаваноиди, които са антиоксиданти. Според Сара Сахиб от университета на Торонто, Канада, която ръководи изследването, са необходими още проучвания, за да се определи дали при обожателите на шоколада съществува опасност от удар, или дали по-здравите хора принципно ядат повече шоколад от останалите.
Заедно с колегата си д-р Густаво Сапосник тя установила сред 44 489 души, че при тези, които ядат една порция шоколад на седмица, шансът за сърдечен удар е с 22% по -малък. Според друго изследване при 1169 души, които изяждат по 50 г шоколад веднъж седмично, шансът да починат от удар е с 46% по-малък в сравнение с тези, които не обичат този вид продукти.
Въпреки това д-р Сапосник предупреждава: „Яденето на твърде много шоколад може да доведе до наднормено тегло, защото той съдържа наситени мазнини. Трябва да бъдат направени допълнителни изследвания и да проучим специфичната консумация на шоколад.“ Резултатите от проучването ще бъдат представени на годишната среща на Американската академия по неврология в Торонто.

Станете почитател на Класа