Хората започнали да ходят на пети, за да пестят енергия

Екип от учени от университета в Йена, Германия, и американските им колеги от университета в Юта доказаха, че в хода на еволюцията хората са се научили да ходят на пети, за да пестят енергия, съобщава в. “Дейли телеграф”.
Въпреки че голямата част от бозайниците стъпват на пръсти, ходенето на пети спестява половината от необходимата енергия за движение, макар че не е по-бързо. Стъпването на пета позволило на древните хора да разширят обсега си на ловуване и да развият уменията си, а в същото време получили голямо предимство пред животните заради спестената енергия.
Учените са направили тестове сред група доброволци, изчислявайки какво е количеството издишан въглероден двуокис при правенето на първата крачка. Тестовете показват, че доброволците изразходват с 53% по-малко енергия, правейки първата крачка с пета.
Професор Дейвид Кериър от университета в Юта обобщи, че стъпването на пета спестява повече от 50% енергия, докато хората тичат или се разхождат. Стъпката трябва да се започва от петата, след това да се стъпи изцяло от петата до пръстите, като накрая кракът се оттласква силно с пръстите. Повечето животни стъпват първоначално на пръстите си, което им помага да бягат по-бързо.

Станете почитател на Класа