Японец предложи метод за телепортиране на енергия

Японският физик Масахиро Хота от университета „Тохоку“ предложи схема за телепортиране на енергия, съобщи „Физорг“.
По-рано учени са демонстрирали телепортация на квантовите състояния на различни обекти, включително фотони, атоми и йони. Изследователите смятат, че принципите на телепортацията могат да се приложат и за молекули, вируси и други по-сложни обекти. През последната година физиците изследваха квантовото телепортиране на енергия и експериментът на Хота допринася към тези проучвания.
При квантовото телепортиране на енергия се правят измервания на всяка от две свързани частици. Измерванията на първата частица „инжектират“ квантова енергия в тази двоична система, което е възможно, тъй като в енергията на всяка частица винаги съществуват квантови флуктуации. Тази енергия може след това да бъде незабавно изтеглена при втората частица с извършването на внимателни измервания. При този процес енергията на цялата система се запазва непроменена.
Както и при предишни примери за телепортация, действителните частици не се телепортират, тъй като те са на практика идентични на квантово ниво. Важният момент обаче е информацията, която те пренасят. Така физиците могат лесно да изпратят информация вътре в частицата, а не самата нея. Получаващата частица приема информацията от изпращащата, като приема „идентичността“ й.

Станете почитател на Класа