Назад във времето през мистериозната пропаст на Гранд Каньон

Назад във времето през мистериозната пропаст на Гранд Каньон
  • Публикация: 
  • Дата:  
    12.06.2023
  • Сподели:

Ново проучване, ръководено от Университета на Колорадо Боулдър, разкрива сложната история зад една от най-известните геоложки особености на Големия каньон: Загадъчна и липсваща разлика във времето в скалния запис на каньона, обхващаща стотици милиони години.

 


Изследването се доближава до решаването на пъзела, наречен „Голямото несъответствие“, който смущава геолозите, откакто е описан за първи път преди близо 150 години.

“Мислете за червените отвесни склонове и скалите на Големия каньон като за учебник по история на Земята” – казва Бара Пийк, водещ автор на новото изследване и аспирант по геоложки науки в Boulder. “Ако се спуснете надолу по скалните стени на каньона, можете да отскочите почти 2 милиарда години назад в миналото на планетата.

 

 

Изглед от Гранд Каньон.

 

От този учебник обаче липсват страници: В някои райони скалите на възраст над 1 милиард години са изчезнали безследно от Големия каньон.
Геолозите искат да знаят защо.

„Голямото несъответствие е една от първите добре документирани геоложки характеристики в Северна Америка“, отбелязва Пийк. „Но доскоро нямахме почти никаква представа за това кога и как се е случило.“

 

Станете почитател на Класа