Топ предстоящи мисии до дълбокия космос

Топ предстоящи мисии до дълбокия космос
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    16.03.2023
  • Сподели:

Изследването на космоса изисква трудно планиране, технологичен опит и смелост. И като се имат предвид дългите срокове, те често изискват значително търпение.

 

 

Много предстоящи мисии до дълбокия космос няма да се случат скоро, но това не означава, че не можем да се вълнуваме и интересуваме от тях. Проучванията на дълбокия космос едва започнаха. Дори непосредствени съседи от Слънчевата система почти не са били докоснати от нашия вид, като много места все още са недостатъчно проучени. За щастие редица мисии, планирани за следващите години и десетилетия, ще ни помогнат да запълним някои от тези пропуски.

Всички мисии, описани в тази статия, са одобрени и/или вече са в ход, или в момента се разработват. Така че, ако не се случи нещо непредвидено, те ще се случат. За пояснение, ние умишлено избрахме да изключим мисиите до Луната, не защото са безинтересни или маловажни, а защото са невероятни сами по себе си и заслужават специална статия.

 

 

JUpiter ICy moons Explorer на Европейската космическа агенция, или космическият кораб JUICE, трябва да бъде изстрелян на 13 април 2023 г. на върха на ракета Ariane 5. Сондата ще се насочи към Юпитер, но основните й цели са три ледени луни: Ганимед, Калисто и Европа. Тези луни представляват голям интерес както за планетарните учени, така и за астробиолозите, тъй като имат динамични повърхности и вероятно топли течни океани, скрити под техните ледени повърхности.

Очаква се JUICE да пристигне на Юпитер през 2031 г. след осемгодишно пътуване. Космическият кораб ще влезе в историята през 2034 г., като стане първата сонда, обиколила изцяло луна, различна от нашата. С 10 600 паунда (4808 кг) JUICE е необичайно тежък, но неговите 10 бордови инструмента несъмнено ще съберат ослепителен набор от данни, включително химическия състав на всяка луна и сложната им повърхностна топография, сред много други измервания. Наистина, JUICE е готов да предефинира нашето разбиране за галилейските луни.

Подготвен за изстрелване на 10 октомври 2023 г., Psyche на НАСА ще бъде първият космически кораб, който ще изследва метален астероид. Астероидът, наричан още Психея, е с размери 140 мили (226 километра) и се намира в главния астероиден пояс между Марс и Юпитер. Учените подозират, че астероидът е остатъчното ядро от планетезимал, тоест първоначалният градивен елемент на планета от Слънчевата система. В допълнение към тестването на нова комуникационна система, сондата Psyche ще използва своите камери с висока разделителна способност, за да визуализира астероида, да използва радиовълни за измерване на гравитацията на обекта и да използва спектрометър, за да идентифицира основните му елементи.

Psyche ще достигне целта си през 2026 г., където ще обикаля в орбита за 21 месеца. Сондата трябваше да бъде изстреляна през 2022 г., но проблемите в развитието на мисията доведоха до забавянето.

Японската агенция за аерокосмически изследвания (JAXA) има спретната мисия, планирана за края на това десетилетие, наречена Martian Moon eXploration или MMX. Сондата ще посети двете марсиански луни, Фобос и Деймос, за да тества нови технологии и да изследва тези енигматични небесни тела. Вълнуващо, сондата ще се опита да събере повърхностни проби от Фобос и след това ще се върне на Земята през 2029 г. със своя ценен товар. JAXA казва, че MMX ще „помогне за подобряване на технологията за бъдещо изследване на планети и сателити“, като например технология, необходима за двупосочни пътувания до Марс. Има и важна наука, тъй като MMX ще се стреми да изясни произхода на двете марсиански луни.

Сондата Lucy на НАСА стартира през октомври 2021 г. и въпреки досадния проблем със захранващата слънчева решетка, която не се разгърна напълно след изстрелването, космическият кораб работи правилно. Люси в момента е на път към троянските астероиди на Юпитер – две забележими групи астероиди, които пътуват пред и зад Юпитер по орбиталния му път около Слънцето.

Троянските коне на Юпитер са били в капан в тази конфигурация в продължение на милиарди години, което ги прави привлекателни цели за научни изследвания. Като потенциални предшественици на планетарното формиране, троянците биха могли да хвърлят нова светлина върху начините, по които органичните материали и водата са били доставени на Земята.

Планът е „Луси“ да проучи два астероида от основния пояс, преди да достигне троянците. Сондата ще започне своята обиколка на троянците през 2027 г., започвайки с Eurybates и неговия бинарен партньор Queta, последван от Polymele, Leucus, Orus, Patroclus и Menoetius. Луси ще изследва и двата троянски клъстера, които се намират на 500 милиона мили (800 милиона километра) от Слънцето.

Както хеликоптерът Ingenuity на НАСА успешно демонстрира на Марс, за нас е възможно да управляваме самолети и в други светове. Следващата важна фаза в тази способност е Dragonfly – роторкрафт, който трябва да пристигне на спътника на Сатурн Титан през 2034 г. По време на планираната си 2,7-годишна мисия, Dragonfly на НАСА ще изследва пясъчните дюни на Титан, ще изучава сложното време и атмосфера на Луната, и лов за признаци на пребиотични химични процеси. Dragonfly се очаква да стартира през 2027 г. Дронът с двоен квадротор няма да има затруднения да лети през гъстата атмосфера на Титан, но ще трябва да издържи на температури до -300 градуса по Фаренхайт. Ако всичко върви добре, Dragonfly ще извърши около 25 полета и ще прелети на общо разстояние от приблизително 110 мили (180 километра).

Това са само част от предстоящите космически мисии в средносрочен план. Без съмнение , предстоящите космически мисии са изключително интересни и ще донесат много нови знания за по-далечния космос и Слънчевата система.

 

Станете почитател на Класа