Спускаемият модул InSight на НАСА открива метеорити, когато се блъскат в Марс

Спускаемият модул InSight на НАСА открива метеорити, когато се блъскат в Марс
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    21.09.2022
  • Сподели:

Марс, поради слабата си атмосфера и близостта си до астероидния пояс на нашата слънчева система, е много по-уязвим от Земята да бъде удрян от космически скали – една от многото разлики между двете съседни планети.

Сега учените придобиват по-пълна представа за тази марсианска черта с помощта на роботизирания спускаем апарат InSight на НАСА. Изследователи в понеделник описаха как InSight е открил сеизмични и акустични вълни от удара на четири метеорита и след това е изчислил местоположението на кратерите, които са оставили – първите подобни измервания някъде извън Земята.

Изследователите са използвали наблюдения от Mars Reconnaissance Orbiter на НАСА в космоса, за да потвърдят местоположението на кратера.

 

 

„Тези сеизмични измервания ни дават напълно нов инструмент за изследване на Марс или всяка друга планета, върху която можем да приземим сеизмометър“, каза планетарният геофизик Брус Банерд от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА, главният изследовател на мисията InSight.

Космическите скали, проследени от InSight – един удар през 2020 г., а другите три през 2021 г. – са били сравнително скромни по размер. Изчислени на тегло те са били до около 440 паунда (200 кг), с диаметри до около 20 инча (50 см) и са издълбали кратери с ширина до около 24 фута (7,2 метра). Те са се ударили в повърхността на Марс съответно на 53 мили (85 км) и 180 мили (290 км) от местоположението на InSight. Единият метеор експлодира на най-малко три части, всяка от които издълбава собствен кратер.

„Можем да свържем известен тип източник, местоположение и размер с това как изглежда сеизмичният сигнал. Можем да приложим тази информация, за да разберем по-добре целия каталог от сеизмични събития на InSight и да използваме резултатите и на други планети и луни“, казва Ингрид Даубар, планетарен учен от университета Браун, съавтор на изследването, публикувано в списанието Nature Geoscience.

Изследователите вярват, че сега е открит сеизмичният подпис на такива въздействия, за които очакват да намерят още информация в данните на InSight, като се върнат до 2018 г.

Трикракият InSight – името му е съкратено от Interior Exploration Using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport – кацна през 2018 г. в обширна и сравнително равна равнина точно на север от марсианския екватор, наречена Elysium Planitia.

„Луната също е цел за бъдещо откриване на сблъсъци с метеори“, казва планетарният учен и водещ автор на изследването Рафаел Гарсия от Института по аеронавтика и космос ISAE-SUPAERO на университета в Тулуза.

„И може би същите сензори ще свършат работа, защото резервните сензори на InSight в момента са интегрирани в инструмента Farside Seismic Suite за полет до Луната през 2025 г.“, добави Гарсия, визирайки инструмент, който трябва да бъде поставен близо до южния полюс от онази страна на Луната, която е постоянно обърната настрани от Земята.

Вероятността атмосферата на Марс да бъде ударена от метеороид е два пъти по-голяма от тази на Земята. Земята обаче има много по-дебела атмосфера, която защитава планетата.

„Така че метеороидите обикновено се разпадат в земната атмосфера, образувайки огнени топки, които само рядко достигат до повърхността, за да образуват кратер. За сравнение на Марс се образуват стотици ударни кратери някъде на повърхността на планетата всяка година“, казва Даубар.

Дебелината на марсианската атмосфера е само около 1% от тази на Земята. Астероидният пояс, изобилен източник на космически скали, се намира между Марс и Юпитер.

Научните цели, дефинирани за InSight преди мисията, бяха да се изследва вътрешната структура и процеси на Марс, както и да се проучи сеизмичната активност и ударите на метеорити.

Сеизмометърът на InSight установи, че Марс е сеизмично активен, откривайки повече от 1300 „земетресения“. В изследване, публикувано миналата година, сеизмичните вълни, открити от InSight, помогнаха за дешифрирането на вътрешната структура на Марс, включително първите оценки на размера на голямото му ядро от течен метал, дебелината на кората му и природата на мантията му.

 

 

Станете почитател на Класа