НАСА ще удари космически кораб в астероид, за да види дали ще се отклони

НАСА ще удари космически кораб в астероид, за да види дали ще се отклони
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    17.09.2022
  • Сподели:

НАСА иска да разбере дали може да изтласка астероид от курса на евентуален сблъсък със Земята, като блъсне космически кораб право в него. Считайте го за първия в света тест за първата планетарна отбранителна система.

Андреа Райли е изпълнителен директор на програмата за теста за пренасочване на двоен астероид или DART. „Непрекъснато търсим в небето потенциални нови астероиди и заплахи… така че този тест ще помогне, знаете, ще ни даде увереност, че имаме стратегия за смекчаване, ако някога бъде идентифицирана заплаха.“

Космическият кораб беше изстрелян миналия ноември от Калифорния. Неговата цел: „лунна струя“, наречена Диморфос (Dimorphos), която е с размерите на футболен стадион. Мисията ще тества способността на космическия кораб да променя траекторията на астероида с чиста кинетична сила, като се забива в него с висока скорост, за да избута космическия камък от курса достатъчно, за да предпази нашата планета – поне теоретично – от опасност.

Dimorphus не представлява реална заплаха за Земята и е малък, особено в сравнение с астероида, който удря планетата преди 66 милиона години и води до изчезването на динозаврите. Но ръководителят на координацията на DART Нанси Чабот казва, че по-малките са по-често срещани и теоретично пораждат по-голямо безпокойство.

„… регионалното опустошение може да бъде с размерите на град, малък щат или малка страна и затова е много опустошително. Фокусът много пъти е върху обекти с такъв размер и затова Dimorphos е толкова перфектна мишена за тази първа тестова мисия за планетарна защита.

 

 

 

 

 

“ Камерите на космическия кораб и една по-малка наблизо ще заснемат цялото действие, до секунда и половина преди удара“, казва системният инженер Елена Адамс… „Наистина ще го виждаме в реално време това въздействие.“ Големият финал на мисията трябва да се състои на 26 септември. Инженерът на мисията DART Мишел Чен вече е нетърпелив. „Толкова сме развълнувани от това. Остават две седмици. Затова сега пулсът ми се е увеличил малко (смее се).“

 

 

Станете почитател на Класа