Излъчването на съобщения в космоса с местоположението на Земята може да е опасно

Излъчването на съобщения в космоса с местоположението на Земята може да е опасно
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    20.04.2022
  • Сподели:

Планът на NASA да излъчи местоположението на Земята в космоса може да провокира извънземна атака, предупредиха учени от Оксфорд.

 

Изследователи от американската космическа агенция подкрепиха излъчено съобщение, наречено „Маяк в галактиката“, предназначено да приветства извънземен разум. Това е актуализирана форма на съобщението от Аресибо, излъчено през 1974 г. със същата цел.

 

Подобренията в цифровите технологии означават, че вече може да се излъчва повече информация. Предложеното ново послание включва основни математически и физически концепции за създаване на универсално средство за комуникация, последвано от информация за биохимичния състав на живота на Земята.

 

 

Той също така включва местоположението на Слънчевата система спрямо основните звездни купове, заедно с дигитализирани изображения на самата Слънчева система, земната повърхност и обитателите – мъже и жени. Съобщението завършва с покана към извънземният разум да отговори.

 

Но Андерс Сандбърг, старши научен сътрудник в Оксфордския институт за бъдещето на човечеството (FHI), предупреди, че споделянето на такава информация с извънземния интелигентен живот може да представлява риск, който трябва да се има предвид.

 

Сандбърг казва пред The ​​Telegraph, че въпреки че шансът съобщението да достигне до извънземна цивилизация е малък, „това би имало толкова голямо въздействие, че всъщност трябва да го вземем доста сериозно“.

 

Той казва, че „факторът на кикотене“ около търсенето на извънземен разум означава, че „много хора просто отказват да приемат сериозно нещо, което е изключително важно“.

 

Като цяло, казва д-р Сандберг, както рискът, така и потенциалната полза са малки. Като се има предвид трудността при преминаването на огромни участъци от междузвездно пространство, съобщение, получено дори от много напреднала цивилизация, може да представлява малко повече от, както го изрази д-р Сандбърг, „пощенска картичка, с надпис „Иска ми се да си тук““.

 

Съобщението Аресибо е едно от няколкото излъчвания, включително някои реклами, вече изпратени от хората в космоса. „Горките извънземни може би вече получават различни съобщения по най-различни причини“, каза д-р Сандбърг.

 

По-добър подход от отделни групи, които изстрелват ad hoc послания, предполага д-р Сандбърг, би било координирането на човечеството като вид. „Не сме добри в координацията, но мисля, че това би било хубаво упражнение“, казва той.

 

Тоби Орд, колегата на д-р Сандбърг от FHI, изкъзва подобни аргументи в The Precipice, книга, публикувана през 2020 г., в която той анализира екзистенциалните рискове, пред които е изправено човечеството.

 

Д-р Орд предлага да се проведе „публична дискусия“, преди да се изпращат съобщения до извънземни, като посочи, че „дори пасивната SETI (да слуша техните съобщения) може да крие опасности, тъй като съобщението може да бъде предназначено да ни хване.

 

„Тези опасности са малки, но слабо разбрани и все още не добре управлявани.“

 

„Проблемът обаче, може да бъде много по-голям“

 

Като цяло, пише д-р Орд, „основният релевантен въпрос е съотношението на мирни и враждебни цивилизации. Имаме много малко доказателства за това дали то е високо или ниско и по въпроса няма научен консенсус. Като се има предвид, че негативите може да бъдат много по-големи от положителните ефекти, това не ми звучи като добра ситуация, в която да предприемате активни стъпки към контакт.“

 

Учените от НАСА предложиха съобщението да бъде излъчено от FAST (Китайския сферичен радиотелескоп с петстотин метра апертура) и телескопа Allen на института SETI в Северна Калифорния. Все още не е приета дата за излъчване.

 

Учени, включително Стивън Хокинг, в миналото предупреждаваха, че тези съобщения могат да бъдат рискови. В документален филм, показан през 2010 г., професор Хокинг изтъква, че на Земята взаимодействията между цивилизациите на различни нива на технологичен напредък обикновено не работят много добре за по-слабо напредналата група.

 

„Трябва само да се вгледаме в себе си, за да видим как интелигентният живот може да се превърне в нещо, което не бихме искали да срещнем“, каза професор Хокинг, давайки за пример пристигането на европейците в Америка.

 

 

Станете почитател на Класа