В Млечния път има многобройни планети приличащи на Земята

В Млечния път има многобройни планети приличащи на Земята
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    27.01.2022
  • Сподели:

Макар новите открития в галактиката да се случват все по-често в наши дни, вътрешната работа на нашата слънчева система все още е загадка – особено когато става въпрос за намиране на други обитаеми планети за хората. Този момент обаче може да настъпи скоро и всичко това е благодарение на ново изследване от университета в Копенхаген.

 

В своето проучване, публикувано в списанието Science Advances, екипът отбелязва, че всъщност Млечният път може да приюти планети, подобни на Земята, които имат океани и континенти.

 

Предишни изследвания обясниха, че всички планети в галактиката, като нашата, са имали вода след удар от леден астероид. Новите открития разкриват, че Земята е получила вода от многобройни пълни с лед и въглерод скали, които първоначално са заобикаляли звездите в космическото пространство.

 

 

„Всички наши данни предполагат, че водата е била част от градивните елементи на Земята от самото начало. Тъй като водната молекула се среща често, има разумна вероятност тя да се среща в повечето планети в Млечния път“, казва Андерс Йохансен, лидер на проучването на GLOBE Institute. Освен това компютърният модел на авторите ги кара да вярват, че „градивните елементи“ са нараснали толкова големи, колкото Земята е днес, след милиони години.

 

„Решаващият момент за наличието на течна вода е разстоянието на планетата до нейната звезда“, добавя Йохансен. „До момента, в който Земята е нараснала до един процент от сегашната си маса, нашата планета расте, като улавя маси от скали и камъчета, пълни с лед и въглерод. След това Земята расте все по-бързо и по-бързо, докато не стане толкова голяма, колкото я познаваме днес. Това се случило в продължение на повече от пет милиона години.“

 

Условията в крайна сметка водят до промяна на планетата. „В даден момент температурата на повърхността рязко се повишава, което кара леда в камъчетата да се изпари по пътя надолу към повърхността, така че днес само 0,1 процента от планетата се състои от вода, въпреки че 70 процента от Повърхността на Земята е покрита с вода“, казва Йохансен.

 

„Всички планети в Млечния път може да се формират от едни и същи градивни елементи, което означава, че планети със същото количество вода и въглерод като Земята се срещат често около други звезди в нашата галактика, при условие че температурата е правилна. Това може да са потенциални места, където животът може да присъства.“

 

Изследователите планират да използват космически телескопи, за да изследват количеството водна пара, която присъства на екзопланети, обикалящи около звезда. Междувременно учените също обмислят факта, че на тези планети може да има и друг живот. „С нашия модел всички планети получават еднакво количество вода и това предполага, че други планети може да имат не само същото количество вода и океани, но и същото количество континенти като тук на Земята. Той предоставя добри възможности за появата на живот“, каза Мартин Бизаро, професор и съавтор на изследването. „Планета, покрита с вода, разбира се, би била добра за морските същества, но би предложила по-малко подходящи условия за формиране на цивилизации, които могат да наблюдават Вселената“, добави Йохансен.

 

 

Станете почитател на Класа