Можем ли да станем дигитално безсмъртни?

Можем ли да станем дигитално безсмъртни?
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    20.04.2021
  • Сподели:

Безсмъртието е тема на дискусии още от легендата за Светия Граал.

 

Някои хора стигнаха до това, да бъдат криогенно замразени след смъртта си, с надеждата, че един ден науката ще бъде достатъчно напреднала, за да ги възкреси. Други обаче смятат, че пътят към безсмъртието се крие в дигиталната сфера.

 

Теорията, че хората могат да бъдат дигитализирани и да живеят в дигиталните граници на компютърно съществуване, досега е обект на дискусии, но нищо повече. Доскоро никой не беше възприел идеята по-далеч от изследванията и дискусиите.

 

Миналата година обаче, консорциум от неидентифицирани все още личности стартира програмата Virternal със заявената цел за дигитален живот за всички. Свят, който би бил собственост не на правителствата, а на хората.

Този дигитален свят ще премахне физическите ограничения върху хората и планетата и ще доведе до напълно нова плоскост на съществуване, заявяват участниците в програмата.

 

Въпреки че бъдещата дигитална еволюция на човечеството е много обсъждана и прогнозирана, може би никой не я е възприел толкова сериозно като тази група. В ранните си дни групата Virinity изглеждаше загрижена за пускането на нова цифрова валута – Virie, с която предложи да финансира начинанието си.

 

Много малко хора знаят кои точно са създателите и членовете на групата. Техните цели са да попречат на правителствата и техните агенции да прехвърлят интересите към корпоративни и други не толкова желани адреси. Но анонимността също има своите предимства, ако една компания иска да се плъзне в сенките, какъвто изглежда е случаят.

 

Най-големият въпрос е дали е възможно човек или някакво живо същество да бъде дигитализиран. В това се крие дихотомията на две различни мисловни школи.

 

Онези, които биха се приобщили към мислители като Жил Делез и Анри Бергсън, смятат, че има по-високо съзнание над физическото или телесното. Такова философско мислене почива на идеята за двойствеността – умът и тялото не са едно и също. Следователно изглежда невъзможно да се дигитализира човек. Как човек може да сложи същността на човешкия дух в компютър, почти като джин в бутилка?

 

Обратно, няколко видни учени и неврохирурзи твърдят, че физическото е всичко, което имаме. Ако човек може да копира мозъка на друг човек в цифрова форма, тогава останалото е много лесно. Копирането на мозъка обаче не е особено просто начинание. Нужно е да се направят хиляди микро разрези на мозъка и да се копира разкритата невронна мрежа.

 

За целта трябва да се изгради машина, която може да направи тези хиляди микро разрези и тогава ще трябва да се намери разбира се, желаещ доброволец. Това биха били физически разрези от мозък, запазен преди смъртта. Това е недостатъкът на идеята.

 

Всъщност един стартъп Nectome предлага да направи точно това и да запази мозъка на доброволец до деня, в който може да бъде дигитализиран. Съдържанието на мозъка в крайна сметка би било прехвърлено на компютър и по този начин той би могъл да остане жив или може би да се прероди? Правени са експерименти за сканиране на мозък на мишката, но цялостното му дигитализиране не е било успешно.

 

Ако приемем, че един ден механиката може да успее и ни дигитализира всички, какво би очаквало човечеството с цифрово безсмъртие? Според тайнствената група, великите учени и художници могат да продължат кариерата си векове и ние никога да не се нуждаем от сбогуване с нашите близки.

 

Търсенето на планетарни ресурси ще бъде силно намалено до само необходимото за физическите хора, останали на планетата и разбира се за компютрите, които държат останалите от нас. Самата планета може да се върне в по-естествено състояние. Няма да има глад, мор и болести и бихме могли да преследваме каквото си искаме, до края на времето.

 

Може би това звучи като възхитителна цел, като утопична мечта. Но има и въпрос, ако хората бяха открили този дигитален свят, щяхме ли да се възползваме от свободата или просто да продължим да възпроизвеждаме цифров ад на земята? А какво да кажем за цифровите вируси и други изкривявания на самия виртуален свят?

 

Възникват и други важни въпроси. Колко изчислителна мощност ще ни е необходима, за да стартираме Virternal. Къде би бил дигиталният център на света и как можем да гарантираме, че никой няма просто да реши да го изключи или да натисне изтриване?

 

Може би никога на тези въпроси няма да се отговори или поне не от тази група. Може би нова група ще продължи след тях или някой друг ще поеме факлата. Но засега изглежда, че ще трябва да изчакаме цифровата утопия да стане факт, а тя все още е само фикция.

 

 

Станете почитател на Класа