Човешкият „ум“ е електромагнитен?

Човешкият „ум“ е електромагнитен?
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    01.03.2021
  • Сподели:

 

Дуализмът ум-тяло е един от най-старите въпроси на философията. Може ли да се отговори на трънливия въпрос за същността на човешкото съзнание чрез прости електромагнитни вълни? Един учен дуалист вярва в това и предполага, че човешкият ум е комбинация от физическа материя и електромагнитно поле. Това е голям въпрос и предложеният отговор от него е противоречив.

 

Джонджо МакФаден (Johnjoe McFadden) от университета в Съри „твърди, че съзнанието всъщност е енергийното поле на мозъка“, се казва в изявлението на университета, превръщайки дуализма на МакФаден във въпрос на материя и енергия, казва институцията, а не на класическото разграничение „тяло и ум“. През цялата история философи по целия свят са се опитвали да обяснят особената привидна природа на човешките същества.

 

Откъде възниква нашето самосъзнание и нашето съзнание? Хората, които вярват, че всичко съществува физически и е причинено, се наричат ​​материалисти, което означава, според тях, че няма нищо допълнително, което да не може да бъде измерено – това, което виждате и докосвате, това е реалното, това важи и за хората.

 

Дуалистите обаче, вярват, че има и нещо допълнително. Умът, казват дуалистите, е отделен по някакъв начин. Това може да означава отделна, неизмерима същност, като жива душа, например, която живее и след смъртта.

 

Идеята за научно обяснение на дуализма ум-тяло със сигурност не е нова, но изследването на Макфадън, публикувано в списание Neuroscience of Consciousness, е най-новото, което се опитва да хвърли светлина по тази тема.

 

„Тук твърдя, че почти всички примери за така наречената интегрирана информация “, включително обработка на невронална информация и конвенционални изчисления, са интегрирани само във времето в смисъл, че изходите са свързани с множество входове: интегрирането на информацията се осъществява във времето, а не пространство и по този начин не може да съответства на физически интегрирана информация. Посочвам, че само енергийните полета са способни да интегрират информация в космоса. „

 

По принцип Макфадън казва, че не вярва, че физическите структури в мозъка отчитат как информацията се разпространява през нашите „умове“ и формира интегрирани идеи. Това, казва той, трябва да се случва в добавената среда на електромагнитното поле на мозъка.

 

И всичко това, твърди Макфадън, се подкрепя от експерименти за същността на мозъчната дейност. Това звучи невероятно и наистина е невероятно, но Макфадън е молекулярен генетик и следва вековна традиция да въвежда абсолютните най-нови знания в нова теория за това, което ни прави хора.

 

Това означава, че докато човешкият мозък е жив, казва Макфадън, той генерира електрическо сияние, в което се случват истинските човешки неща. И най-хубавото е, че неговата теория е проверима в лаборатория.

 

„Разбира се, има много въпроси без отговор, като степен на синхрон, необходими за кодиране на съзнателни мисли, влиянието на наркотици или анестетици върху семи полето или дали семи полетата са причинно активни в мозъка на животните“, обяснява той в статията. „И все пак теорията на cemi предоставя нова парадигма, при която съзнанието се корени в изцяло физическа, измерима и изкуствено податлива физическа структура и подлежи на експериментално тестване.

 

Станете почитател на Класа