Астрономи откриха три млади планети обикалящи около невръстно слънце

Астрономи откриха три млади планети обикалящи около невръстно слънце
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    17.02.2021
  • Сподели:

Плувайки в поток от млади звезди, астрономи са забелязали трио съседни планети, подобни на Земята, които обикалят около много по-млада версия на нашето Слънце.

Екипът е открил младите, горещи светове, използвайки наблюдения от спътника на НАСА (TESS), за изследване на екзопланети, съобщава ново проучване, публикувано в The Astronomical Journal. Планетите обикалят около звезда, наречена TOI 451.

 

 

Системата е разположена в новооткрит звезден поток Риби-Еридан, който е под 3% от възрастта на нашата Слънчева система, простиращ се на площ от над една трета от небето. Тези така наречени реки от звезди се образуват, когато гравитацията на нашата галактика, Млечният път, разкъсва клъстери от звезди и галактики-джуджета, образувайки удължена група, която продължава да се разпръсква в поток с течение на времето.

 

„Тази система е само на 120 милиона години и само на 400 светлинни години от Земята, което позволява подробни наблюдения на младата планетарна система. И тъй като има три планети между два и четири пъти по-големи от размера на Земята, те са особено обещаващи цели за тестване на теории за това как планетарните атмосфери еволюират. „

Потокът Риби-Еридан, носещ имената на съзвездията с най-многобройни звезди, се простира в общо 14 съзвездия – с дължина около 1300 светлинни години.

 

Астрономите са установили, че е на възраст само от 120 милиона години – осем пъти по-млад от предишните оценки. Неговата млада възраст го прави особено вълнуващ за изучаване на формирането и развитието на планетите и звездите.

 

Звездата на системата, TOI 451, известна още като CD-38 1467, се намира в съзвездието Еридан, на около 400 светлинни години. Тя има 95% от масата на нашето Слънце, но е с 12% по-малка, малко по-студена и отделя 35% по-малко енергия.

TOI 451 се върти на всеки 5,1 дни – пет пъти по-бързо от Слънцето.
„Слънцето на новооткритите планети е като тийнейджър в сравнение с нашето Слънце. Това означава, че неговите планети все още се променят и развиват“, казва Нютон, астрономът изготвил изследването.

И трите планети са много горещи и негостоприемни за живот, какъвто го познаваме. Те обикалят около звездата си три пъти по-близо, отколкото Меркурий някога стига до нашето Слънце. Оценките на температурата варират от около 1200 градуса по Целзий за най-вътрешната планета до около 450 С за най-външната.

 

Най-близката планета обикаля около звездата приблизително на всеки 2 дни, докато най-отдалечената обикаля за около 16 дни. Размерът им варира между този на Земята и този на Нептун.

Въпреки че има над 4000 известни планети извън нашата Слънчева система, повечето от тях са по-стари и много по-отдалечени от Земята, отколкото новооткритата система. Според изследователския екип са открити само седем други млади системи с множество планети.

 

Триото дава на астрономите рядката възможност да изучават група растящи и развиващи се планети. Изследователите планират да продължат да изучават планетите с помощта на космическия телескоп на НАСА, Хъбъл, и неговия наследник, космическия телескоп Джеймс Уеб, за да проучат как се развиват системи като нашата Слънчева система.

„Като изучаваме тези планети в контекста на други, можем да обединим картината на това как се формират и развиват планетите“, казва още Нютон.

 

 

Станете почитател на Класа