Три мисии достигат Марс през този месец

Три мисии достигат Марс през този месец
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    06.02.2021
  • Сподели:

НАСА, Китай и Обединените арабски емирства ще имат мисии към Марс, всички те трябва да пристигнат на Червената планета през февруари.

 

Марсоходът на НАСА Perseverance е оборудван да търси признаци на извънземен живот, докато китайският марсоход Tianwen-1 може да намери подземни води.

 

Орбиталната компания Hope на ОАЕ има за цел да направи глобална карта на марсианския климат.

 

След като шест месеца пътуваха в космоса, трите робота най-накрая са в близост до Марс. Мисиите – от НАСА, Китай и Обединените арабски емирства – трябва да достигнат червената планета този месец, или да попаднат в орбита около Марс, или да кацнат на прашната му червена повърхност.

 

Попаднали там, те се стремят да търсят признаци на извънземен живот, да сканират за подземни водоеми и да картографират променящите се сезони на планетата.

 

Мисиите на трите космически агенции стартираха през юли 2020 г. Техните срокове се изравняват, защото те се възползват от същия кратък период от време, когато Марс преминава близо до Земята в орбитите на планетите около Слънцето. Това значително намалява времето за пътуване и разходите за всичко, изстреляно към Марс.

 

В резултат на това този месец Марс е на път да посрещне два марсохода, две сонди в орбита и един хеликоптер.

Ето какво е предназначението на всеки от роботите, след като достигне червената планета.

 

Марсоходът на НАСА Perseverance ще търси извънземен живот и ще разположи хеликоптер. Роувърът на НАСА ще сканира и пробива марсианската почва, като търси признаци на извънземен живот. Ядреният робот е програмиран да складира тези проби от почвата, за да може бъдеща мисия да ги върне на Земята.

 

„Това е първият път в историята, когато НАСА е посветила мисия на това, което ние наричаме астробиология: търсенето на живот – може би сегашен, или пък древен живот – в друг свят“, казва Джим Бриденстин, който служи като администратор на НАСА по времето на Тръмп, преди пускането на марсохода.

 

Ако всичко върви добре, космическият кораб на НАСА ще премине през атмосферата на Марс на 18 февруари, ще разтвори парашут, за да забави падането му, след което ще разположи марсохода в кратера на Марс Йезеро (Jezero) – древно корито на реката, което може да е приютило признаци от миналия микробен живот.

 

След няколко месеца проверка и калибриране на научните инструменти, Perseverance е настроен да освободи първия междупланетен безпилотен самолет от корема си: хеликоптер, наречен Ingenuity.

 

4-килограмовият безпилотен летателен апарат е програмиран да изпълнява поредица от тестови полети, като първо се движи около 3 метра във въздуха, след което преминава към по-трудни демонстрации. В крайна сметка той може да пътува на разстояние от близо 300 метра през кратера Jezero.

 

Perseverance носи и устройство, което превръща въглеродния диоксид в кислород. Тествайки способностите му на Марс, учените могат да научат дали тази технология може да направи кислород за бъдещите астронавти на Марс или да го превърне в ракетно гориво.

 

Китайската Tianwen-1 ще бъде първата мисия на Марс, която ще изпрати космически кораб в орбита, ще пусне платформа за кацане и ще разположи марсоход в една експедиция. Доста амбициозна е за първа междупланетна мисия на страната.

 

Китай се опита да изпрати обикновен орбитален апарат до Марс през 2011 г., но руският космически кораб, който трябваше да го пренесе там, спря в орбитата на Земята и никога не я напусна. Този път Китай стартира със собствено космическо превозно средство. Камера на НАСА, която следи за астероиди, е заснела космическия кораб, ускоряващ се през юли.

 

Китайските държавни медии съобщават, че космическият кораб трябва да бъде в орбита на Марс на 10 февруари, според Space.com. След като прекара няколко месеца в проучване на мястото за кацане, той трябва да хвърли спускаемия апарат и роувъра до Утопия – обширно поле от вулканични скали. След това спускаемият апарат е настроен да разположи рампа за роувъра, който да се откачи от платформата си на марсианската земя.

 

Китайската национална космическа администрация (CNSA) казва, че кацането ще се случи през май. Марсоходът е оборудван с радарна система, която може да открива подземни джобове с вода. Той има за цел да „подуши“ древни резервоари, които биха могли да приютят живота. Това също ще помогне на Китай да се подготви за мисия за връщане на собствена проба от Марс на Земята.

 

 

Сондата на ОАЕ – наречена „Ал-Амал“ или „Надежда“ – е първата мисия на арабския свят до Марс. Целта му е да очертае глобална карта на климата на планетата през една марсианска година (около две земни години). Това би било първата подобна картина на човечеството за атмосферата на Марс.

 

Космическият кораб с размер на SUV ще пристигне на червената планета на 9 февруари, след което ще попадне в овална орбита, която му позволява да изследва по-голямата част от планетата на всеки 55 часа в инфрачервена, ултравиолетова и видима светлина. Докато обикаля в орбита, спътникът ще изследва марсианската атмосфера, като наблюдава как взаимодейства със слънчевия вятър и проследява загубата на водород и кислород.

 

„Ще можем да покрием цял Марс, през всички части на деня, през цяла марсианска година“, казва Сара Ал Амири, ръководител на научната мисия, пред Nature преди изстрелването на сондата. Тези данни могат да помогнат на учените да разберат по-добре променящите се сезони на Марс и как той е загубил гъстата атмосфера на младостта си преди 4 милиарда години.

 

 

Станете почитател на Класа