Сондата Chang'e 4 изпълнява на Луната първия биологичен експеримент в историята

Китайската космическа сонда Chang'e 4 провежда на Луната първите биологични експерименти в историята, а семената на памук, които носи на борда, започнаха да поникват.

 

Китайският изследовател на Луната, който се приземи на 3 януари на скритото лице на природния спътник на Земята, носи биологичен товар, състоящ се от семена на памук, картофи, арабидопсис, рапица, плодова муха и мая.
Целта е да се наблюдава кълняемостта на лунната повърхност, и да се опита да се създаде „мини биосфера", която може да произведе първото цвете на Луната.

 

Този биологичен товар е в малък затворен контейнер, така че китайските учени твърдят, че е невъзможно да се замърси околната среда на Луната. Както знаем, на Луната няма въздух или кислород, а температурата винаги е много екстремална (повече от 100 градуса по Целзий през деня и минус 180 градуса през нощта). Дори някои от биопробите да изтекат навън, те няма да имат никакъв шанс да оцелеят, те ще се разпаднат на безвредни органични вещества, каза Се Генгсин, ръководител на проекта за биологични експерименти в мисията Chang'e 4.


Космическият кораб се приземи успешно на скритата страна на Луната, която никога преди не е била изследвана. По този начин азиатската страна стана първата в историята, която успешно приземи сонда в тази зона на единствения естествен спътник на Земята.


Там ще се извършват измервания и събиране на скали, които биха могли да разкрият нови детайли за тази неизследвана област на нашия спътник.

Станете почитател на Класа