За пръв път астрономи наблюдаваха екзопланета в друга галактика

Астрономи за пръв път са имали възможност да наблюдават планета в друга галактика, съобщава „Нюз.ру“. Планетата се намира на 2,5 млн. светлинни години от Земята и се намира в галактиката Андромеда, най-близката до Млечния път. Наблюдението е извършено от група учени от Италия, Швейцария, Испания и Русия.
Досега науката е открила близо 300 екзопланети – небесни тела, обикалящи около други звезди далеч извън пределите на Слънчевата система. Всички те се намират в нашата галактика – Млечния път. Най-отдалечената от тях е на разстояние от около 20 хил. светлинни години.
Прякото наблюдение на тези небесни тела е невъзможно. Те се откриват посредством косвени методи, като наблюдение за колебания в яркостта на звездата, причинено от преминаване на планетата пред диска й.
За да засекат планетата, авторите на изследването са използвали тъй наречения ефект на микрогравитационните лещи. Това е явление, при което небесно тяло с голяма маса изкривява светлината на обекти, които се намират зад него. Учените отбелязват, че методът им позволява да откриват небесни тела, намиращи се на много голямо разстояние от Земята.
Според изследователите новооткритото тяло е огромно и има маса, шест пъти по-голяма от тази на Юпитер, което би трябвало да означава, че не става въпрос за планета, а за кафяво джудже – обект, който се намира на границата между газовите гиганти и звездите. Въпреки това екипът е убеден, че става дума именно за планета – тъй като масата й е в необходимите граници, за да се класифицира като газов гигант, подобен на Юпитер.

Станете почитател на Класа