Изобретиха детектор за болката

Британски учени откриха промени в мозъка, които за пръв път им позволяват да измерят силата на обективната болка, съобщи в. "Таймс".
Досега лекарите оценяваха болката, като разпитваха хората как се чувстват. Нямаше начин да се надникне в мозъка и да се види кои нерви се активизират. Екипът на анестезиоложката от Оксфордския университет и директор на университетския Център за функционален ядрено-магнитен резонанс Айрин Трейси установила забележими промени между мозъците на хора, изпитващи болка, и такива, които не изпитват.
Болката изглежда увеличава притока на кръв към определени части на мозъка и това може да се измери със скенер. Колкото е по-силна болката, толкова е по-голямо увеличението на кръвния поток в дадена зона, обясни проф. Трейси. Обективното измерване на болката може да се използва в делата за изплащане на застраховки при пътно-транспортни произшествия. Лекарите също биха могли да следят ефектите на болкоуспокояващите лекарства.
Проф. Трейси и колегите й открили по-специално, че мозъкът притежава "болкова матрица" и усещанията за болка активизират повече от дузина части в мозъка. При зрението или слуха дразнителите обикновено се подават към една-единствена мозъчна зона, за да бъдат изтълкувани.

Станете почитател на Класа