15-километров надуваем „асансьор“ ще качва хора в Космоса

Гигантска надуваема кула може някой ден да играе ролята на асансьор, чрез който астронавтите ще достигат до Космоса без помощта на ракети-носители, съобщи „Ню сайънтист“.
Необикновеното съоръжение е предложено от група учени от университета Йорк в Торонто. Според тях надуваеми пневматични модули, които вече се използват в някои космически апарати, биха могли да се сглобят и да оформят кула с височина 15 километра.
Ако пък съоръжението се постави на върха на подходяща планина, то ще се извисява до рекордните 20 километра нагоре в атмосферата, където може да служи за изследвания на въздуха, туристическа атракция, да се ползва в комуникациите или да се превърне в площадка за изстрелване на космически кораби.
Екипът - професор Брендън Куин, Радж Сет и Джордж Чжу - смята да построи кулата от серия модули. Модулите от своя страна трябва да са изградени от кевларово-полиетиленови тръби, напомпани с лек газ като хелия, който да повиши издържливостта им. За да изпробват идеята си, те са тествали 7-метров макет, съставен от 6 модула. Всеки сегмент е изграден от три полиетиленови тръби, всяка от които е 8 сантиметра в диаметър, наредени около кръгов разделител и напълнени с въздух.
Истинската кула обаче ще има нужда от жироскопи и стабилизираща система, за да може да стои права и да издържа силните ветрове. Според екипа 15-километровата кула ще може да бъде изградена от 100 модула, всеки от които ще бъде с височина 150 метра и ширина 230. Монументалната конструкция ще тежи близо 800 000 тона, смята Куин, което е два пъти повече от най-големия супертанкер.
Ако човек се покачи на върха на 20-километрова кула, той ще може да вижда всичко в радиус от 600 километра, а гледката би била подобна на тази в Космоса.
Професорът обаче не спира дотук. Изчисленията на Куин показват, че подобно съоръжение може да се извиси до 200 километра височина. Ако това се осъществи, „надуваемата“ кула може да се превърне в истински космически асансьор, чрез който да се достига ниска орбита около Земята. За сравнение Международната космическа станция обикаля около Земята на височина от около 350 км.

Станете почитател на Класа