Синтетичен протеин създава щит срещу грипа

Френски учени са установили, че синтетичен протеин, впръскан в носа, създава отбранителен щит срещу грипните вируси, предаде АФП.
Учени от френския Национален здравен институт и френския Национален институт по агрономия (INSERM и INRA) са доказали с опити върху мишки, че протеинът PAR2, който е в голямо количество върху обвивката на клетките на трахеята, може да изиграе защитна роля при инфекция с вирус H1N1, ако бъде активиран чрез вдишано вещество.
Този протеин е ключов в имунната система. Той засилва производството на вещества, неутрализиращи вируса и блокиращи разпространението му.
Експертите казват, че следващият етап в изследванията им е да проверят дали ефектът съществува при всички вирусни щамове: както на птичия (H5N1), така и на свинския грип (H1N1). Д-р Беатрис Рито от INRA обяснява, че за да установят ролята на протеина PAR2, учените заразили мишки с лабораторен вирус H1N1, който е смъртоносен за гризачите и безвреден за човека. След това вирусолозите впръскали в носовата кухина на мишките "активатор на PAR2". Това е малка молекула, която се синтезира бързо, обяснява д-р Рито. В резултат организмът започва усилено да произвежда протеин с добре известни антивирусни свойства, който потиска мултипликацията на вируса и разпространението на инфекцията. В резултат на лечението лабораторните животни останали живи.
Активирането на протеина PAR2 потиска острото белодробно възпаление, дължащо се на прекомерно силната реакция на организма срещу вируса. Тази реакция е една от възможните причини за смъртен изход при грип редом с бактериалните инфекции от типа на пневмониите, изтъква Фани Льобуде, съавтор на изследването.

Станете почитател на Класа