Одобриха първото електронно хапче

За първи път американската Администрация за храните и лекарствата (FDA) одобри дигитално хапче - медикамент с вграден сензор, който казва на лекарите дали и кога пациентите приемат своите лекарства, съобщи в. "Ню Йорк таймс".
Одобрението, получено в късния понеделник, отбелязва значителен напредък в нарастващия пазар на дигитални устройства, създадени с цел да следят приема на медикаменти и да предотвратят проблема с неправилната употреба, който води до тежки и скъпо струващи усложнения.
Според експерти неправилният прием на лекарства води до допълнителни разходи от $100 млрд. годишно, основно защото пациентите се разболяват повече и имат нужда от допълнително лечение или хоспитализация.
Пациентите, които се съгласят да приемат дигиталното лекарство, версия на използващия се за лечение на психични заболявания Abilify, подписват документ, който позволява на техните доктори и още до четирима души, включително членове на семейството, да получават електронни данни, показващи часът и датата на вземане на лекарството.
Приложение за смартфон дава възможност на пациентите да блокират достъпа до данни.
Въпреки, че процедурата е доброволна, възникват въпроси за защитата на личните данни. От друга страна електронните хапчета отварят много нови възможности, като пускането за домашно лечение на пациенти от психиатрични клиники, които трябва да се следят от хора, за да е сигурно, че си пият хапчетата.
Изборът на Abilify за първото сертифицирано електронно хапче не е случаен. Медикаментът се изписва на хора с шизофрения, биполярно разстройство и в комбинация с антидепресант за тежки форми на депресия. Много пациенти с такива диагнози не вземат редовно лекарствата си, което води до сериозни проблеми.
Дигиталното хапче, наречено Abilify MyCite, е създадено в сътрудничество между Otsuka, производителя на Abilify и Рroteus Digital Health, калифорнийска компания, която е направила сензора.
Сензорът, съдържащ мед, магнезий и силиций (безопасни съставки, намиращи се и в храните), генерира слаб електрически сигнал, когато е потопен в стомашната течност. След няколко минути сигналът се засича от лепенка, прикрепена на гръдния кош, която се сменя веднъж на 7 дни. Чрез блутут лепенката изпраща сигнал към приложение за смартфон. След това данните се изпращат към лекаря. Пациентите могат сами да добавят допълнителни подробности, като например как се чувстват.
Цената на Abilify MyCite, което ще излезе на пазара догодина, още не е огласена.

Станете почитател на Класа