Бъдеще на храненето – месо отгледано в лаборатории

Китай подписа търговски договор с Израел за доставка на „изкуствено“ месо, отгледано в лаборатория, на стойност 300 милиона долара. Ще бъде внасяно лабораторно месо произведено от три фирми – SuperMeat, Future Meat Technologies и Meat the Future.

 

Тази стъпка е част от усилията на Китай да реши проблемите идващи от влошаващата се околна среда, включително и поради животинските ферми.

 

От израелска страна в сделката са участвали Агенцията за иновации и Институтът за експорт, като връзката е станала през май по време на конференция в Израел за лабораторно произведено месо.

 

Израел се превръща в основен производител на месо от лаборатории в света, макар че подобни изследвания се правят и в САЩ, като инвестициите идват от Ричард Брансън и Бил Гейтс. В САЩ обаче, промишленото производство е все още предстоящо.

 

Месо, отгледано в лаборатория

 

Производството на месо в лаборатории става на базата на животински клетки, така че не е изцяло изкуствено. Методът намалява необходимостта от клане на животни. Сега обаче учени анализират възможностите за производство на изцяло синтетичен заместител на животинското месо.

 

Според учените, отглежданото сега в лаборатории месо ще помогне за намаляване на вредните последици за околната среда от съществуването на големите животински ферми и кланици.  Днес 14.5% от парниковите газове на планетата идват от отглеждането на животни, като най-голям принос има едрият рогат добитък. Ако рязко бъдат намалени фермите за отглеждането му, ефектът върху околната среда ще бъде значителен.

 

Наред с всичко друго, лабораторното месо е по-евтино и по-здравословно от традиционното казват учените. То все още не е популярно, но според прогнозите е въпрос на време неговите предимства да го наложат  на големи пазари, като китайския.

Наскоро китайското правителство популяризира план, каращ хората да консумират по-малко месо, като крайната цел е да се намали потреблението му с 50%. Сега Китай внася месо за 13.5 милиарда долара всяка година.

 

Макар подписаният договор за внос на отгледано в лаборатории месо да е само за 300 милиона долара, това може да се окаже първа стъпка в една много по-голяма инвестиция.

 

„Целта на сделката е да покажем възможностите на този тип месо и Китай да вземе решение за многомилиардна инвестиция в тази технология“, коментират от израелските фирми участващи в сделката.

Станете почитател на Класа