Момичетата не отстъпват на момчетата в математиката

Момичетата могат да се справят дори с най-висшата математика също толкова добре, колкото и момчетата, ако им се предоставят равни възможности и бъдат насърчавани, предаде Ройтерс, позовавайки се на резултатите от изследване на американски специалисти.
Проучването противоречи на досегашни изследвания, според които момичетата са равни с момчетата в математическите си способности на средно ниво, но що се отнася до висините на математиката, там доминира силният пол.
През 2005 г. дебатът бе подновен с нова сила след изказване на Лари Съмърс - ректор на Харвардския университет, който сега е икономически съветник на президента Барак Обама. Тогава той се позова на чисто биологически разлики между половете, за да обясни факта, че има повече висши математици сред мъжете.
Изказването на Съмърс предизвикало Джанет Хайд и Джанет Мерц от университета на Уисконсин да направят свое изследване, което да оспори сексистката теория.
Двете специалистки са анализирали различни изследвания от целия свят върху математическите способности на двата пола, както и неравнопоставеността между половете според индекс, който отчита разликата между мъжете и жените в предоставяните им икономически възможности, достъп до образование и други социо-икономически фактори.
Въз основа на направения анализ Хайд и Мерц са стигнали до извода, че половата неравнопоставеност, а не липсата на вродени способности е основната причина да се подценяват математическите качества на жените. Според Джанет Хайд съществува полов стереотип, според който момчетата са по-добри математици от момичетата, а стереотипите умират трудно. Много учители и родители продължават да обръщат повече внимание на момчетата, убедени в математическото им превъзходство, и същевременно пропускат да окуражават изявите на много способни момичета, допълва изследователката.
Според нейното проучване никой в момента не оспорва факта, че на средно ниво момичетата и момчетата се справят еднакво с формулите и уравненията. Ябълката на раздора идва от теорията, че като цяло при мъжете има по-голяма вариация и за тях е по-вероятно да се насочат към един от полюсите, т.е. или да се справят много зле с математиката, или да достигат нейните върхове. Хайд твърди, че това не е вярно и също толкова момичета влизат в единия процент гениални математици, колкото и момчета. Това е било проверено в страни като Исландия, Тайланд и Обединеното кралство, както и на математически олимпиади. Ако жените обаче усещат, че на тях им се отказват равни възможности за кариера, те се деморализират и не продължават работа в полето на науката, което може да обясни и сравнително малкия брой дами в академичните кръгове, завършва Мерц.




Станете почитател на Класа