Откриха древно канадско село с 10 000 години по-старо от египетските пирамиди

В продължение на стотици (може би дори хиляди) години поколения от нацията Хейлцук – самобитна група в Британска Колумбия – си предават от уста на уста историята за това от къде са дошли.

 

Нацията твърди, че предците й са избягали, за да оцелеят към крайбрежен регион в Канада, който не е замръзнал по време на ледниковата епоха.

 

Новопроведени разкопки на остров Трике, разположен в централната зона на крайбрежието на Британска Колумбия сега подкрепят това твърдение, предава местния новинарски канал CBS.

 

Археологът Алиша Говро, докторант в Университета Виктория и стипендиант на изследователския институт Хакай води екип за разкопки в района в края на 2016 г.

 

Там учените открили няколко артефакти, които са част от древно поселище, включващи извити дървени инструменти и останки от дървени въглища в хоризонтален почвен слой, наречен палеосол.

 

Grant Callegari/Hakai Institute

 

Екипът изпратил останките от въглища за лабораторен анализ и датиране и установил, че парчетата са приблизително на 13613 до 14086 години или с други думи хиляди години по-стари от египетските пирамиди.

 

Артефактите са сред най-старите откривани някога в Северна Америка.

 

През 1977 археолози на щатския университет Вашингтон откриват връх от копие и кост от ребро на мастодонт (изчезнал животински вид от вида на слоновете) близо до Олимпийския полуостров край Вашингтон. След проведени модерни изследвания през 2011 г. резултатите изместват представата за най-ранните човешки обитания на западния бряг с около 800 години назад (до около 13800 години назад във времето спрямо настоящия момент).

 

Най-новото откритие ще помогне на археолозите да разберат повече за началото на северноамериканските цивилизации като Хейлцук.

 

Според една от популярните теории, първите северноамериканци са дошли от Азия по сухоземен, свободен от лед проход до Аляска и са стигнали до днешните райони на източна и централна Канада по време на ледниковата епоха.

Според друга теория, подкрепяна от изследователите на Университета Виктория, те са били ловци на морски бозайници и са пристигнали с лодки.

 

В статия, публикувана през 2016 г. Говро подчертава, че и други истории предавани от уста на уста биха могли да получат легитимация чрез археологически разкопки.

 

„Откритието е особено важно, защото потвърждава голяма част от историите, разказвани от нашите хора в продължение на хиляди години“, казва Уилиям Хости, член на нацията Хейлцук пред CBC News.

 

Станете почитател на Класа