99% от микробите в човешкото тяло са мистерия за науката

Свидетели сме на невероятни научни открития идващи от различни краища на света всеки ден. В същото време нови изследвания показват стряскаща празнота в знанията ни за нашето собствено тяло. Оказва се, че 99% от микробите живеещи в него са непознати за науката.

 

Учените знаят отдавна, че нашето тяло е домакин на многобройни микро форми на живот, но ново изследване показва, че тези микроби са повече дори от клетките на тялото ни – на всяка клетка отговарят 1.3 микроба. Това което е по-стряскащо обаче е, че повечето от тях са неизвестни за учените.

 

Учените са проучили частиците от ДНК от човешкото тяло и са открили, че 99% от тази ДНК принадлежи на непознати досега форми на микроби.

 

„Открихме неща, които са свързани с това, което сме виждали и преди, открихме неща, които са различни, и открихме неща, които са напълно нови“, казва Стивън Куейк от Университета Станфорд.

 

Изследването ни дава представа колко разнообразни са микроскопичните форми на живот населяващи телата ни, но също така вероятно ще доведе до откриването на нови вируси и ще подскаже по-добри начини за защита от различни пандемии.

 

Изследването е започнало като опит да се подобри трансплантацията на органи, за осъществяването на която сега се използва биопсия на тъканите, доста неприятна процедура за пациентите, чрез която се търсят сигнали за евентуално отхвърляне на чуждите органи.

 

Учените от Станфорд искат да намерят по-безболезнени методи за това. За целта са анализирали кръвни проби от 188 пациенти за да определят дали ДНК на пациентите и на донорите може да подскаже дали органът ще бъде приет или отхвърлен. Именно при тези опити те откриват, че 99% от ДНК на микроорганизми открити в човешкото тяло не съществуват в досега познатата генетична база данни.

 

Преобладаващата ДНК на изследваните микроорганизми принадлежи на бактерия наречена proteobacteria, сред разновидностите на която влизат и ешерихия коли и салмонела. От това семейство са открити и досега неизвестни вируси, вид тено вируси, които могат да заразят животни или хора, но новооткритите не попадат в нито една от тези две групи.

 

Като се има предвид фактът, че микробите в нашето тяло, особено бактериите намиращи се в тънките черва, могат да играят роля в регулиране на емоциите ни, на имунната ни система и дори на работата на мозъка, е от особена важност да познаваме и знаем тези микроорганизми.

 

„Новото откритие ще даде възможност на лекарите инфекционисти да изследват многобройни нови микроби и бактерии и да разберат дали те предизвикват определени конкретни заболявания, това ще отвори просто нова глава в този вид изследвания“, казва Куейк.

Станете почитател на Класа