Ще спират промените в климата чрез изсветляване на облаци

Учени от университета Вашингтон изследват възможността да намалят промените в климата с метод, който са нарекли  изсветляване на морски облаци.

 

Това е инженерно решение за спиране на климатичните промени, което според учените трябва да се използва само като „аварийно решение“, когато нищо друго не е помогнало и хората не са намалили емисията на парниковите газове  от дейността си.

 

Облаците се образуват, когато кондензираните капчици вода в атмосферата се сливат. Колкото по-висока е концентрацията на частици, толкова повече малки капчици вода се съединяват и формират големите бели облаци, които по-скоро отразяват слънчевата светлина и топлина вместо да я абсорбират.

 

Учените от университета Вашингтон предлагат точно това – изкуствено разпръскване над океана на малки водни частици, които да образуват облаци над него, отблъскващи слънчевата енергия. Технологията е описана и обяснена подробно в списание Earth’s Future.

Някои учени обявяват, че всъщност подобно „изсветляване“ на облаци вече се случва в природата, след увеличеното замърсяване на атмосферата започнало от началото на индустриалната революция. Този феномен е неутрализирал някаква част от негативния ефект на парниковите газове, но е трудно да се определи каква част.

 

„Опитите с изсветляване на морски облаци, може да дадат по-точен отговор на този въпрос“, заявява професор Роб Ууд от университета във Вашингтон.

 

„ Ще се опитаме да разберем  можем ли да въздействаме върху облаците по този начин и дали климатичните модели правилно представят връзката между облаците и аерозолите? “ заявява ученият по процесите в атмосферата Ууд.

 

Екипът от изследователи сега се опитва да изработи механизъм и технология за разпръскване на аерозоли, като прави изпитанията си все още в лабораторни условия. След това те ще направят опити за „изсветляването на облаци над океана“, като търсят подходящото място, където да няма значително замърсяване и да се образуват лесно облаци над морето.

 

„Разбираме, че това също е човешко въздействие върху природата, но ние вече сме въздействали необратимо за промяна в климата. Сега е въпрос да изберем по-малкото зло“, казва проф. Томас Акерман, който също е в екипа.

Станете почитател на Класа