Разработват кръвен тест за ранно откриване на рак

Изследванията свързани с раковите заболявания са едни от най-бързо развиващите се в медицинската наука. Това е разбираемо, защото раковите заболявания остават водеща причина за смъртните случаи по света. Сега съществуващите начини на лечение водят до сериозен стрес за цялото тяло, а и не винаги са успешни. Нещата могат значително да се подобрят, ако болестта се открие рано, при това с лесен, не инвазивен начин.

 

Учени от Центърът за ракови изследвания  Слоън Кетеринг (Memorial Sloan Kettering Cancer Center), представиха на конференцията на Американското общество по клинична онкология нова технология за тестване наличието на рак в много ранен етап, много преди симптомите на  болестта да се проявят.  Те наричат новият метод „течна биопсия“ . При него се сканира кръвта за евентуално откриване на ДНК отделена от тумори или направо циркулираща в кръвта ДНК на тумори.

 

Откритието показва, че циркулиращата туморна ДНК с висока интензивност може да предостави безценна информация за клинично вземане на решения, без нужда от проби от туморни тъкани.

 

За теста изследователите са разчитали на проби от кръвта и тъканите на болни с метастази в различни органи. Открили са 508 различни генни мутации, довели до 864 генетични промени в тъканните проби. 73% от тях са били открити в кръвта.

 

Най-малко една мутация е забелязана както в ракова тъкан, така и в кръвни проби при 89% от пациентите. В кръвта на 97% от изследваните диагностицирани болни от рак на гърдата е открит вариантен туморен ген.

 

„Нашият комбиниран анализ на ДНК от клетките и ДНК на белите кръвни телца позволява идентифицирането на туморна ДНК с много по-висока чувствителност, като ни помага да открием фрагменти от редки туморни ДНК“, обясняват от екипа в интервю за MedicalXpress.

 

Макар това да не е първото проучване за изследване на потенциала за откриване на рак чрез кръвни тестове, при него са генерирани 100 пъти повече данни от познатите досега техники, съобщават изследователите пред агенция Ройтерс.

Станете почитател на Класа