Учени откриха енергиен лъч, който се движи пет пъти по-бързо от светлината

Астрономи,  наблюдаващи една от далечните галактики, са открили енергиен поток, чиято скорост е  теоретично  невъзможна – странният лъч, наблюдаван сред звездите на галактиката M87, се движи  ПЕТ пъти по-бързо от светлината! 

 

Откритието доведе  научната общност в задънена улица.

 

„Такова нещо не може да съществува, но ние продължаваме да отбелязваме наличието на  нарушаващи  законите на физиката енергии. Откритието, между другото, не е  ново-  за пръв път подобно нещо открива космическият телескопХъбъл „през ​​1995 г. След това явлението е наблюдавано и през 1999 г. и 2013 г. – т.е. не можем да кажем, че това е някакъв вид грешка, става дума за стабилен феномен“– казват учените.

 

Някои изследователи смятат, че причинители на това явление са  свръхмасивните черни дупки, които съществуват в центровете на почти всички големи галактики.

 

Мощните гравитационните процеси, протичащи във вътрешността на черната дупка, по някакъв неизвестен начин ускоряват светлината до  невъзможни в рамките на класическата физика скорости.

 

Или има и друг вариант – наблюдаваното превишение на  скоростта на светлината е илюзия, породена от изкривеното от черните дупки пространството. Във всеки случай  това явление е много интересно и заслужава по-внимателно изучаване.

Станете почитател на Класа