Джапанките увеличават опасността от рак на кожата

Джапанките и бейзболните шапки с козирка са често срещан аксесоар, особено през лятото, когато хората искат да се разхладят. Оказва се обаче, че според изследване, цитирано от „Physorg”, те крият и риск за здравето – увеличават опасността от рак на кожата,
Повечето злокачествени кожни образувания се появяват на места, които постоянно са изложени на слънце. Според дерматолога д-р Антъни Питърсън от университета „Лойола“ в Чикаго проблемът с джапанките и бейзболните шапки е, че оставят връхчетата на ушите и пръстите на краката на вредното въздействие на слънчевите лъчи.
Специалистът допълва, че преди джапанките и бейзболните шапки да станат толкова популярни, хората са предпазвали по-добре кожата си през лятото с шапки с големи периферии и със затворени обувки. Летовниците твърде често забравят да слагат слънцезащитен крем именно на тези оголени места, което допълнително увеличава риска, допълва д-р Питърсън. За тези, които искат да се наслаждават на слънцето, без да се излагат на опасност, са много важни следните правила. Когато човек излиза от къщи, трябва да носи шапка с широка периферия, риза с дълъг ръкав и панталони. Препоръчва се избягването на слънчевите лъчи по времето, когато те са най-интензивни – между 10 и 15 ч.
Колкото по-високо се намираме над морското равнище, толкова сме по-изложени на въздействието на ултравиолетовите лъчи, което означава, че трябва да се сложи и слънцезащитен крем с по-висок фактор. Според изданието ултравиолетовите лампи за тен в салоните за красота трябва да бъдат избягвани, тъй като техните излъчвания са също толкова вредни, колкото и тези, които идват от слънцето.

Станете почитател на Класа