Мъжете – изчезващ вид?

Силният пол в крайна сметка може би не е чак толкова силен, тъй като според изследване гените на мъжа бавно, но сигурно отмират, съобщава „Дейли мейл“. Според изследователите мъжката Y-хромозома изчезва и това някой ден може да доведе и до края на мъжкия пол. Все пак слуховете за кончината му са твърде преувеличени, тъй като според учените това едва ли ще се случи в близките 5 милиона години.
Хромозомите представляват организирани структури от ДНК и протеини. X и Y хромозомите участват в половата диференциация при хората, като мъжете имат XY (хикс и игрек) двойка хромозоми, а жените XX (два пъти хикс). Y притежава ключовия ген SRY, който отговаря за развитието и половото съзряване при мъжа.
Преди триста милиона години мъжката Y-хромозома е имала около 1400 гена, докато днес от тях са останали само 45. Ако тази тенденция се запази, до 5 милиона години Y-хромозомата ще остане без гени и това би имало твърде неясни, ако не и пагубни последици за мъжете. Тази нерадостната перспектива е била разкрита от професор Дженифър Грейвс. Но ако няма мъже, как ще просъществува човешкият род и как ще се раждат деца? В своята лекция „Западането и краят на Y-хромозомата и бъдещето на мъжа“ професор Грейвс обяснява, че не се знае до какво би довело отмирането на хромозомата. Според нея човечеството може да започне да се размножава чрез партеногенеза – асексуален начин на възпроизводство, подобно на влечугите. Според нея обаче не всичко е загубено и мъжът може би ще успее да оцелее и без хромозомата. Професорът смята, че човешкият род би могъл да последва „генетичната съдба“ на вид гризачи, които се размножават и имат силни мъжки екземпляри, без да разполагат с Y-хромозома. Друга възможност би била някой друг ген да поема ролята на SRY, продължава професорът, но кой точно е въпрос на шанс. Според Грейвс би могло да се стигне до там, че да се появят няколко варианта на половодиференцираща система сред хората. Това според нея би довело до изцяло нови видове човешки същества, които не могат да имат поколение един с друг.

Станете почитател на Класа