В САЩ строят най-голямата слънчева централа в света

Американската компания BrightSource, която е подписала договор с енергийния доставчик Pacific Gas and Electric Company, ще построи най-голямата електроцентрала със слънчева енергия в света, съобщи Мембрана.ру. Комплексът от соларни панели, който ще се състои от седем подстанции, ще генерира рекордните 1,31 гигавата и ще се намира в пустинята Мохаве.
Проектът ще бъде реализиран на няколко етапа. Първата от инсталациите ще бъде завършена в Айвънпах, Калифорния, през 2012 г. Нейната мощност ще достига 110 мегавата. Останалите шест станции ще я последват възможно най-бързо. Съвместно станциите ще доставят енергия за 530 хиляди домакинства в САЩ.

1,31 гигавата чисто електричество

Съоръженията ще работят на термален принцип, разработен от BrightSource. Множество огледала, подредени в окръжност, ще отразяват слънчевата светлина и ще я концентрират в кула, пълна с вода, която е поставена в центъра на кръга. Топлината, генерирана по този начин, ще изпарява водата, а парата ще задвижва турбини, които произвеждат ток.
Първоначално сделката е предвиждала комплекса да доставя 900 мегавата и буквално преди дни компаниите са се договорили за увеличаването на капацитета, за да се стигне до внушителните 1,31 гигавата, съобщава Ройтерс. Предишното споразумение е предвиждало системата да струва между $2-3 млрд., като вероятно сумата ще нарастне, след като комплексът ще бъде по-мощен.

Калифорния – все по-привлекателна за соларна енергия

Слънчевият щат напоследък се радва на повишено внимание като терен за изграждане на соларни електроцентрали. Преди месец компанията Solaren Corp. се споразумя с Pacific Gas and Electric Company, която отговаря за енергоснабдяването в Калифорния, за изграждането на мащабна инсталация, която ще получава енергията си директно от Космоса. Проектът предвижда огромни сателити с огледала да „събират“ енергията от слънчевата светлина, да я преобразуват в микровълни и да я изстрелват към Земята, където тя да бъде улавяна от наземни установки и преобразувана в електричество.

Станете почитател на Класа